Så tycker jägaren och markägaren om viltproblemen

Alf Karlsson äger skog runt Hägerstad och har märkt av skadorna hjortarna gör. Jägaren Gustav Svensson vet också om att hjortarna är ett problem och tycker att markägare ska ställa högre krav på avskjutning.

Åsikterna om hjortarnas skador skiljer sig åt.

Åsikterna om hjortarnas skador skiljer sig åt.

Foto: Ulf Nilson

Rimforsa2021-07-14 17:30

Alf Karlsson märker att många markägare inte vill ha många hjortar.

– En del har inte tid att jaga. Sen finns det också de som vill ha mycket vilt. De som bara är jägare tycker om att det finns mycket. De som är markägare är mer avigt inställda.

Alf Karlsson, som inte äger så mycket mark, menar att han försöker skjuta så mycket han kan. Att åkrarna förstörs av hjortarna är Alf Karlsson medveten om. Att ha vallodling, som vi har berättat om att lantbrukaren Katarina Wolf genomför, tycker han inte verkar lätt.

– Det är en svår situation. Vi skjuter så mycket vi kan men det tar inte så hårt på stammen, menar Alf Karlsson.

Gustav Svensson, ordförande för Jaktförbundet Kinda, tror att hjortstammen har vuxit för att det är bra tillgång på mat och att det har varit ett lågt jakttryck.

– Jag tycker att man måste ha en dialog mellan jägare och lantbrukare. Markägare och lantbrukare måste ha rimliga krav för hur mycket skada viltet kan göra. Är man bara lantbrukare vill man ju inte ha något vilt alls men man kan inte utrota stammen. 

Gustav Svensson har hört om liknande betesförsök som Katarina Wolf genomför. Han tror inte man kan veta vilket djur det är som gör skadan.

– Hjortarna står inte för alla skador.

Men det finns en lösning på problemet anser Gustav Svensson:

– Bjud in jägare och ställ krav. Kräv en högre avskjutning och dra annars in den arrenderade jaktmarken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!