Linnea vill dela med sig av sin kunskap

En dag skummade Linnea Jensen igenom en hylla på biblioteket och hittade en bok om yoga. Sedan dess är hon fast. I dag leder hon kurser i yoga och raw food-matlagning i Linköping och Rimforsa.

Charmigt. Tankarna går till Bullerbyn.

Charmigt. Tankarna går till Bullerbyn.

Foto:

RIMFORSA2014-07-19 09:07

Linnea Jensen sitter utanför bostaden i Opphem, Rimforsa och knappar på en dator när vi rullar in på gården. Ett rött hus med vita knutar, grusgångar, fullständig tystnad och doften av en ­sommar i full blom. ­Associationer till det idylliska Bullerbyn slår mig omedel­bart. Huset heter till och med ”Västergården”. Här bor Linnea Jensen sedan 2009 och i dag fungerar ­bostaden även som yogastudio, där hon håller i yogakurser. ­Totalt har hon ungefär 120 ­elever i veckan i Rimforsa, men även i Nykil, Bestorp och Horn. Hon kallar sig själv för ”ambulerande yogalärare”.

– Jag leder åtta yogagrupper i ­veckan och åker runt en del till folk där jag har satt ett minimum till åtta ­personer per grupp. Jag kör lite allt möjligt, när folk frågar brukar jag oftast säga att det är ”vanlig” yoga. Egentligen kör jag tre ­varianter: yinyoga, hathayoga och ­core-yoga.

Linnea Jensen upptäckte yogan av en ren händelse för femton år sedan.

– En dag var jag på biblioteket och ­hittade en bok om yoga skriven av ­någon gammal indier, haha. När jag fick syn på den var det något som bara sa ”ding”!

2008 flyttade hon till Sverige och ­Rimforsa från Danmark, där hon bott större delen av sitt liv. Linnea Jensen som hela livet har jobbat som bildkonstnär, började nu arbeta deltid inom psykiatrin. Efter en tid kändes det urlakat och tungrott, speciellt med två tonårssöner hemma.

– Det var svårt. Kraften gick liksom ur. Jag har alltid varit en sökande person och haft en längtan efter… något mer.

Hon började yoga alltmer och ­märkte genast tydliga förändringar, både fysiskt och mentalt.

– Sedan jag började med yogan har jag blivit… grundad. Det är den ­bästa ­beskrivningen. Jag har alltid varit ­väldigt disciplinerad och haft ­mycket energi, men kanske inte riktigt haft båda fötterna på jorden. Med yogan går man liksom inåt, man andas och man planterar fötterna ordentligt på jorden.

När yogaintresset växte så kom även tankarna på att starta en egen verksamhet. I början marknadsförde ­Linnea ­Jensen sina tjänster via annonsering, men i slutändan var det rekommendationer som gjorde att allt fler ­upptäckte hennes kurser. Hon beskriver hur det bildas en väldigt djup kontakt ­mellan deltagarna och henne själv. ­Hemsidan och sociala medier har också dragit mycket folk och hennes sida har nu 1005 likes på Facebook.

– Jag är alltid i ett väldigt positivt ”rum” rent mentalt, och det är ­ingen överdrift! Men den här kontakten man får och det man delar tillsammans i gruppen, det är helt fantastiskt. ­Yogan och deltagarna ger mig så mycket ­positiv energi.

Linnea Jensen dukar fram en kaffebricka i trädgården. Hon bjuder på choklad­kaka med en botten gjord på ­bovete. Toppingen är gjord på raw ­kakao, mullbär, tranbär, vanilj och ­kokosfett.

Bovetet har hon groddat genom att lägga det i blöt över natten. Det gör man för att frigöra enzymerna som annars lätt försvinner. Hon tar för sig av kakan och häller upp en liten kopp kaffe.

– Jag dricker kaffe, men inte så ­mycket. Det innehåller väldigt ­mycket syra och kroppen behöver en basisk ­miljö för att fungera optimalt. Jag ­brukar använda mig av liknelsen att kroppen är som en regnskog när den befinner sig i sitt rätta element. Den raka motsatsen är Tjernobyl, när allting dör. Så ser väldigt många ut på insidan idag. De ­flesta ­lever på kött, mjölkprodukter, socker, vetemjöl och dricker dessutom alkohol och ­kaffe. Allt det är syrabildande.

Att äta raw food innebär att man hettar upp maten till max 42 grader. På det sättet behålls mycket näring som annars försvinner i samband med upphettningen. ”85 procent av all näring går upp i köksfläkten”, som Linnea Jensen beskriver det. Hon fortsätter att berätta hur mat som inte blivit upphettad formligen kryllar av näring, enzymer och liv.

– I raw food finns dessutom nästan all vätska kvar och man är alltid återfuktad. Det märks inte bara på insidan utan även på bland annat håret och hyn. Att äta raw food är som att fylla på sitt bankkonto, det är en sådan enorm investering!

Vi kommer in på ämnet IBS (Irritable Bowel Syndrome, irriterad tarm) eller ”ballongmage” som det ofta kallas. Mellan 15 och 20 procent av Sveriges befolkning lider i dag av detta, framförallt kvinnor. Vissa blir lösa i magen eller förstoppade, andra får ont i magen eller blir uppsvällda. Orsakerna till problemet vet man lite om, men känslighet för olika typer av livsmedel lyfts ofta fram som en bidragande faktor, i kombination med stress. Linnea Jensen berättar att raw food innehåller mycket cellulosa, och att det kan bli jobbigt om man är hård i magen. När man inte är van kan det bildas gaser.

– Kroppen är inte van vid att behöva ”jobba” med att bryta ner maten. Många råvaror, framförallt halvfabrikat, är redan processade och då behöver kroppen inte bearbeta det på samma sätt. Man kan få en stark reaktion i början.

För att underlätta övergången kan man ta probiotika som innehåller goda bakterier och som bidrar till en sund tarmflora. Linnea Jensen berättar att hon dricker ett speciellt te och äter mjölksyrade grönsaker för att effekterna av probiotikan ska bli så bra som möjligt. Mjölksyrebakterier är en typ av probiotika, kroppens goda bakterier som skyddar mot de onda och som stärker immunförsvaret.

– Jag äter bland annat kimchi till de flesta måltider för att stimulera en bra pH-balans i tarmfloran. Det är en ­koreansk rätt baserad på kål. Det här är ju lite ovanligt. Mina söner Pelle och ­Linus är i tonåren och tycker att jag är skitjobbig! Men de stöttar mig på ­samma gång.

Under fikan kommer plötsligt katten Smulan strykandes. Hon lägger sig ner i gräset och vill bli klappad på magen. Idyllen är fullkomlig. Det charmiga huset på den östgötska landsbygden, en egen yogastudio och levande föda som är nyttig för kroppen. Linnea Jensen ser onekligen tillfreds ut med livet där hon sitter solbränd och ledigt klädd i en grön sommarklänning. Men det har inte alltid varit så.

– Jag var en riktig partypapegoja när jag var yngre. Jag har varit riktigt osund och stressad i perioder. Sedan har jag gått in i nästa fas och följt alla hälsoråd till punkt och pricka. Gasa, ­bromsa, du vet.

Men sedan fick hon barn och då ­ändrades livet. Hon har alltid varit ­intresserad av ekologisk mat och som nybliven mamma blev det en självklarhet att välja ekologiskt. Eko-industrin i Danmark har kommit betydligt längre än i Sverige, berättar hon, och för ­Linnea Jensen och hennes väninnor som också nyligen fått barn kändes det helt rätt att välja bra, ekologiska livsmedel. Sedan blir vårt samtal politiskt.

– Som konsumenter har vi en enorm kraft att påverka marknaden. Genom en form av ”tyst revolution” kan vi ­signalera ett tydligt behov till ­producenter, företag och livsmedelsbutiker. I Danmark har den rörelsen kommit längre och i vår lilla mamma-krets var det en självklarhet att handla ekologiskt.

Jag frågar om Linnea Jensen är välkänd i Rimforsa. Om hon är lite av en lokal kändis. Hon skrattar och säger att hon nog inte tror det. Inte än i alla fall. Men verksamheten går framåt.

– Nu har jag verkligen tid till att förkovra mig i det jag brinner för. Genom åren har jag gått mängder av kurser och workshops och även en längre yoga­utbildning i Stockholm. Jag har ­yogat för både svenska och internationella­ ­­yogalärare. Det har varit fantastiskt, men intensivt. Nu när verksamheten är igång kan jag välja bort ­vissa ­saker och tacka nej till uppdrag som ger för lite pengar.

Verksamheten expanderar. Nyligen byggde Hemköp i Ryd upp en hel ekologisk hörna med eko-produkter från alla möjliga märken. I vanliga fall blandas eko-produkter annars ut i butiken och sorteras i respektive varusektion, något Linnea Jensen tycker är lite märkligt och som butikerna eventuellt kan tappa kunder på. I den här Eko-hörnan hittar man istället alla ekologiska varor på samma ställe och på ­hyllorna varvas ­quinoa, frön och bovete med ­kokosvatten och raw kakao. Linnea ­Jensen fick i uppdrag att designa hela hörnan och mitt emellan ingefärsdricka och ­lantbuljong ligger några exemplar av ­hennes nysläppta bok ”Yogakärlek”.

– Det är jätteroligt! Men det är inte alls så att jag vill marknadsföra ”Linnea Jensen” som ett nytt koncept. Jag vill helt enkelt bara dela med mig av min kunskap och hjälpa människor att få upp ögonen för en hälsosammare livsstil. Självklart spelar pengar också en viss roll och drömmen är ju att kunna tjäna bra med pengar på min verksamhet. Men det är inte det primära. Om någon skulle knacka på dörren en dag med en stor pengapåse så skulle jag aldrig ta emot den. Eller jo, jag skulle ju ta emot den, haha, men jag skulle aldrig byta bort den mot yogan!

Boken ”Yogakärlek” har hon givit ut på eget förlag och bekostat helt själv. Det är just en kärleksförklaring till yoga och inleds med ”Den här boken är skriven i en förhoppning om att du ska bli lika kär i din yogapraxis som jag är i min.” Den är full av positioner och utförliga beskrivningar om hur de bör utföras, vad man ofta gör för fel och hur man kan utföra yogan säkert ”för att få ut mer glädje”, som hon själv beskriver det. Linnea Jensen som jobbat som bildkonstnär hela livet har själv arbetat fram bokens layout.

Förutom yogaklasserna anordnar hon kurser i raw food-matlagning. Hon har även börjat få uppdrag från företag och berättar att hon i sommar bland annat ska laga frukost till Linköpings kommun och brunch till Kinda kommun. Det blir vacker mat med mycket smak, berättar hon.

Vi tar en till tugga av chokladkakan. ­Linnea Jensen ler och säger att ”den här kan man äta med gott samvete”.

– Rå kakao är rena rama medicinkakan och dessutom är den gudomligt god. Det är min absoluta favoritprodukt!

Linnea Jensen Favoritreceptet Raw spaghetti med het mangosauce

Ålder: 49.

Bor: I Rimforsa sedan 2008. ­Uppvuxen i Danmark.

Familj: Två underbara killar, Linus, 17 och Pelle, 15.

Motto: “I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief.” Startar dagen med: Att ligga och dra mig, njuta värmen under täcket, vicka med tårna och glädjas över lugnet i huset.

Aktuell: Med nya boken ”Yoga och raw food –mina två passioner” som planeras komma ut i december.

www.linneajensenyoga.com

Till två vänner

1 stor squash

1 mango

1 avokado

½ röd chili (lite beroende på hur stark den är)

Saften från en lime

1 knippe gräslök

Flingsalt

En näve koriander eller annan ­favoritört

1–2 dl upptinade små ärtor

Gör spaghetti av ­squashen med en ­spiralizer. Om du inte har, strimla den till fettuchiniliknande ­strimlor med en potatis­skalare.

Mixa avokado, 1/2 dl ­gräslök, 1/2 dl kryddört, mango, limesaft och chili med en stavmixer till en tjock sås. Vänd de tinande ärtorna i såsen Häll såsen över ­spaghettin. Finhacka resten av gräslöken och kryddörten och strö över tillsammans med flingsalt. (Det behövs ­inte så mycket salt)

Klart!

Nästan ingen disk. ­Rawfood som fastfood. Inga ursäkter alltså!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!