Vid uppfarten till Basunda gård kommer hunden Essa rusande. Efter några vift på den yviga svansen försvinner hon in i grönskan.
I hägnet strax intill stryker skuggor av hjortar förbi. De är skygga, men inte helt ovana vid människor. Tobias Saanum kommer emot oss med utsträckt hand.
– Vi ni ha kaffe?
Basunda gård var från början en skogsfastighet. Numer har den utvecklats till en familjegård, ägd av Tobias pappa Ulrik och farbror Jonas. Den har varit i släktens ägo under många år.
– Farmors pappa tog över gården 1933, säger Elin Saanum. Hon är Tobias kusin och jobbar timmar på slakteriet.
– 1986 satte man upp ett hjorthägn och i samma veva byggde Ulrik och Jonas en enklare slaktbod tillsammans med de jaktlag som fanns i trakten. De hade en tanke om att det var viktigt att ta det tillvara på viltet som fanns, säger Tobias.
Ulrik Saanum bestämde sig 2010 för att starta ett gårdsslakteri. Det kött som säljs från Basunda och som går att köpa i butik eller som används på restauranger i exempelvis Stockholm eller Linköping är inte enbart från gårdens egna djur.
– Vi kan inte få fram de volymerna som efterfrågas. Istället köper vi från jägare i norra Småland och Östergötland.
Hjorthägnet har gått från 27 till 45 hektar. Det rymmer i nuläget 60 dovhjortar och 30 kronhjortar. Basunda är ett småskaligt slakteri. På ett år tar man hand om 4 000 djur.
– 100 nöt, 500-700 lamm och resten är vilt, säger Tobias Saanum.
Det är nästan ingenting om man jämför med ett storskaligt slakteri.
– Där hanterar man kanske mellan 800-900 lamm på en dag. Djuren fraktas under lång tid, kanske åtta timmar i en lastbil utan att få vila för att sedan tryckas in i någon byggnad. Till oss kommer bonden själv med sina djur på morgonen.
På Basunda får djuren också ligga utomhus och vila medan slakten pågår. De har hela tiden tillgång till mat och vatten.
På gården finns även en butik. Här är det självservice som gäller.
– Men kommer man hit under kontorstid på vardagarna är det ofta någon på plats och kan hjälpa till eller svara på frågor, säger Ester Svensson.
I butiken finns det gott om olika köttprodukter. Färs, korv, hamburgare och rökt kött. Men här finns även honung, balsamico och skinn från får och vilt.
– Fokus ligger såklart på våra egna köttprodukter, fortsätter Ester Svensson.
Vilka är de populäraste produkterna?
– Hamburgare, svarar Tobias Saanum.
Han fortsätter:
– Vi har två sorter, vilt och nöt.
Utöver det finns även kött som har rökts på gården. Extra omtyckt är salamin som finns i flera olika smaker.
Ni hyr ut stugor också?
– Japp. De hyrs ut veckovis och det brukar vara fullt från maj till oktober ut, säger Tobias Saanumm.
Även om de två stugorna är fullt utrustade och går att bo i året runt är de inte lika populära under vinterhalvåret.
Och nu är hösten på ingång. Det innebär inte enbart att det blir tomt i stugorna. Snart drar också klövviltsjakten igång. Det innebär högsäsong för det lilla slakteriet.
Efterfrågan på viltkött har ökat, enligt familjen. Men den som har räknat med älgkött kommer att bli besviken.
– Älgen här nere är i stort sett obefintlig. Den är snart raderad, säger Tobias Saanum.
Ulrik Saanum fyller i.
– Stammen har skjutits ner alldeles för mycket. Det är svårt att jobba med något som inte finns.
Huruvida vildsvin ska få säljas direkt av jägarna är också en utmaning Tobias ser framöver.
– Säljs det direkt till butiker och restauranger så förlorar man kontrollen.