Förslaget har nyligen gått ut på remiss till kyrkoråden i Tjärstad, Hägerstad, Kättilstad respektive Oppeby. Marianne Wennberg är ordförande i kyrkonämnden.
- Vi vill att man diskuterar frågan. Vi kan inte behålla alla byggnader i framtiden. Många är i behov av upprustning. Det har vi inte råd med om vi samtidigt ska klara av vår verksamhet.
Matematiken är enkel. Kostnader för underhåll och renoveringar ökar samtidigt som intäkterna till kyrkan minskar.
Tanken är att varje församling säljer en fastighet. I praktiken innebär det att församlingshemmen i Kättilstad och Oppeby, Klockaregården i Hägerstad och Sockenstugan i Tjärstad samt prästgården i Rimforsa säljs med början nästa år.
Endast Hägerstads församling har en valmöjlighet. Som alternativ till Klockaregården finns "Hägerstads lilla skola" (nuvarande Solrosens förskola som drivs av ett föräldrakooperativ).
Försäljningarna ska i första hand betala underhåll och upprustning av kyrkorna i de fyra församlingarna.
Frågan är vad församlingsborna säger om kyrkans offentliga rum säljs till privatpersoner.
Anders Ladén är kyrkoherde i Tjärstads pastorat:
- Jag tror inte det är tvärnej utan många inser den ekonomiska verkligen. Samtidigt finns det starka känslor för att behålla församlingshemmen som för många innebär minnen från syföreningskvällar, dopkalas och begravningskaffe.
Inte minst i mindre församlingar som Hägerstad, Kättilstad och Oppeby. Men också i Tjärstads kyrkby där Sockenstugan från 1800-talets första hälft är en självklar samlingspunkt.
- Jag kan tänka mig att det är en symbolfråga på landsbygden där församlingshemmet är den sista offentliga byggnaden som riskerar att försvinna, säger Anders Ladén.
Senast i januari vill kyrkonämnden ha svar.