Som vi tidigare har rapporterat, för första gången i november 2019, vill kommunen bygga en ny grundskola i Kindas "tillväxtsort" i norr – med plats för cirka 420 elever. När allmänheten och myndigheter fick möjlighet att säga sitt om kommunens mångmiljoninvestering, dess förutsättningar och lokalisering var det många som tog tillfället till akt. Efter två månaders arbete har samhällsbyggnadsförvaltningen nu gått igenom alla yttranden, genomfört nya utredningar och reviderat sitt detaljplaneförslag. Här gör vi en kortfattad sammanställning av de största förändringarna:
Trafiksituationen
Korsningen vid Ulrikavägen, och situationen som råder där, är ett återkommande tema i de yttranden som kommunen har tagit emot. Efter en trafikutredning bedöms korsningen kunna hantera den ökade trafikmängd som spås uppkomma och att risken för köbildning vid övergångsstället anses låg och begränsad till korta tidsintervaller. Kommunen öppnar för att fler säkerhetshöjande åtgärder kan göras så som avsmalningar och platågupp.
En kompletterande utredning, av trafiksituationen i övriga Rimforsa, konstaterar att elevernas skolvägar "inte förändras markant" vid en ny lokalisering av skolan. Trafikutredningarna utgår från att det även i framtiden är många elever som blir skjutsade till skolan. Här är ambitionen att eleverna släpps av vid Hackelhallens parkering.
Kommunen meddelar att en dialog förs med Trafikverket om att stänga närliggande plankorsning i god tid innan skolan tas i bruk. Stängningen innebär att stålstängsel uppförs längs en sträcka av järnvägen.
Hackelhallen, parkeringen och fotbollsplanerna
Till skillnad från det förra förslaget slår kommunen nu fast att de, i dialog med berörda föreningar, avser komplettera sporthallen på Hackelområdet med den utrustning som krävs för skolidrottsverksamhet. Kommunen menar att det gör att hallen kan nyttjas mer effektivt och för fler ändamål.
Kommunen slår också fast att det kan uppstå behov av staket/stängsel för att säkerställa att elever inte rör sig i området vid båthamnen eller trampar upp genvägar över de fotbollsplaner som Rimforsa IF nyttjar.
Kommunen förklarar också att deras avsikt är att parkeringen vid Hackelhallen ska fungera som "skolans parkering". Den nya tillfartsvägen till skolan har justerats efter samrådet för att ha en lägre inverkan på parkeringen. Genom att strukturera om parkeringsplatserna menar kommunen att det går att ersätta de parkeringar som försvinner.
Markföroreningar
Nya förtydliganden konstaterar att den tänkta fastigheten, där träförädling har ägt rum, sanerades för ett tiotal år sedan. Endast på en plats, vid den nuvarande magasinsbyggnaden, överstiger mängden arsenik de riktlinjer som Naturvårdsverket satt upp. Kommunens bedömning är att dessa jordmassor kan saneras i samband med rivningen av byggnaderna.
Skolområdet
Enligt Boverkets riktlinjer ska det finnas 30 kvadratmeter friyta för utevistelse och lek per elev. Den aktuella fastigheten möjliggör en friyta på 26 kvadratmeter men då skolan ligger i anslutning till Hackels aktivitetsområde med tänkt gymnastiksal, anser Kinda kommun att måttet kommer att uppnås. Beroende på var skolbyggnaderna till slut kommer att placeras på tomten kan de innehålla tre eller fyra våningar, vilket motsvarar en höjd på ungefär 12 och 16 meter.
Under veckan klubbade politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (SBN) igenom förändringarna i detaljplaneförslaget. Mellan den 7 april och 7 maj kommer allmänhet och myndigheter, under en så kallad granskningsutställning, återigen ha möjlighet att lämna synpunkter. I ett pressmeddelande meddelar Mikael Österling (L) en kommentar:
– Vi ska försöka hålla ett digitalt informationsmöte under granskningsperioden eftersom det påtalats en hel del frågor från allmänheten som vi är övertygade om kan få sitt svar vid ett sådant tillfälle.
Via mejl svarar Österling vidare på frågan om det inte borde ha hållits ett informationsmöte för allmänheten tidigare:
– Man ska inte likställa ett möte med möjligheten att påverka. Syftet med ett möte blir snarare att kunna svara på direkta frågor än att hantera inkommande synpunkter. Både samråds- och granskningstiden bygger på att man skriftligen får inkomma med synpunkter vilka då beaktas och bemöts vidare i processen.