Rimforsakillen Kasper Notklev blev, som vi tidigare har rapporterat, av med sin externa LSS-placering på Unik Musik i Linköping. Den 23:e februari gjorde han sin sista dag på verksamheten, utan att Kinda kommun hade något likvärdigt att erbjuda. Hans pappa Jonny Notklev, tillika god man, säger så här om kommunens hantering av ärendet:
– Vi tycker att det är helt felaktigt av kommunen att dra in hans placering från första början och i förvaltningsrättens dom står det att de förutsätter att kommunen kan erbjuda något liknande. Visst vore det kul om det gick att få igång en musik- och teaterverksamhet som kan gynna alla i Kinda – frågan är bara omfattningen, när, var och hur. Tills förutsättningarna är klara vill vi att Kasper ska få tillbaka sin plats i Linköping.
I veckan inledde vård- och omsorgsförvaltningen, genom funktionsstödets områdeschef Alexander Berglund, en dialog med Kulturskolan. Enligt Berglund är målet en musik- och teaterverksamhet men inte i samma omfattning som Unik Musik – utan snarare som ett komplement till ordinarie LSS-verksamhet.
– Det rätten förutsätter att vi kan tillgodose är individens behov och levnadsvillkor. Intressen och önskemål, som musik är i det här fallet, är något annat. Vi tittar på helheten och vad majoriteten av våra brukare vill göra. Nu ser Kulturskolan över vilka möjligheter och resurser som de har för en musikverksamhet, förklarar han.
Kulturskoleansvariga Mathias Engå har med sina kollegor tagit fram ett förslag som kan bli verklighet till hösten.
– Vi har sytt ihop ett paket kan man säga. I ett första skede tänker vi oss 40 minuter musik i veckan och en timma teater. Inget är klubbat än så vi får se var det landar. Min förhoppning är att det ska kunna bli något som växer och resulterar i föreställningar, förklarar han.
Familjen Notklev har startat en digital namninsamling, med i skrivande stund 330 underskrifter, för att Kasper ska få tillbaka sin plats på Unik Musik. Nils-Gunnar Wenhov (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, kommenterar så här:
– Det är inget jag kan ta ställning till rakt upp och ned utan det måste vi diskutera inom arbetsutskottet.
– Tar man bort en sysselsättning ska det ersättas med något likvärdigt, det har jag hävdat hela tiden, och det är grundtanken med principbeslutet att avsluta externa placeringar, fortsätter han.