– Vi har satt upp en plan fram till 2021 med övergripande mål och delmål. Innehållet i målen fanns redan innan jag fick posten, vi jobbar vidare med det helt enkelt.
Det viktigaste uppdraget är att stärka mjölkföretagen i Sverige och tyngden ligger på näringspolitiken.
– Vi vill påverka politikerna och på så vis stärka konkurrenskraften hos svenska mjölkbönder. Men också jobba opinionsmässigt för att stärka och försvara själva mjölken.
Marita Wolf berättar att vi inte minskar totalintaget av mjölk i Sverige, det ligger stabilt. I dag finns det mjölk i väldigt många livsmedel. Inte bara i de klassiska som ost och yoghurt, utan även som tillsats i till exempel chips.
Men importen av mjölkprodukter i Sverige ökar. Nästan 50 procent av den ost vi äter kommer från utlandet.
– Att stabilisera produktionen av mjölk i vårt land är viktigt. Vi har potential att öka en lönsam mjölkproduktion, bara vi får de politiska förutsättningarna. Sverige har mark, vatten och inte minst många duktiga mjölkbönder.
Kinda kommun är dock en stark kommun vad det gäller mjölkproduktion.
– Här finns det 30 mjölkproducenter, vi är outstanding i landet. I vissa av Sveriges kommuner finns inte en enda mjölkbonde. Här i området har vi mycket öppna hagmarker. Det är för att vi faktiskt har djur som går och betar mellan stenarna.
Hon har varit mjölkbonde i många år nu. Marita Wolf läste till agronom i Uppsala och jobbade först med lite annat. Sedan gjorde hon ett aktivt val att bli bonde.
– Jag har inte ärvt någon gård, jag valde själv att jag ville hålla på med mjölkproduktion. Jag tycker om att företaga och att styra mitt eget liv, jag vill skapa och utveckla något.
Hon berättar att hon träffar många unga människor som är intresserade av lantbruk men inte har egna gårdar. För dem vill hon visa att det går att bygga upp något själv, man måste inte ha föräldrar som är bönder. – Vi bönder måste också öppna upp för andra alternativ till företagsväxling, till exempel kompanjonskap.
Marita Wolf ser mjölkproduktionen ur ett stort perspektiv. Hon är intresserad av ekosystemen och hur djuren blir en del av näringskedjan.
– Jag tycker att termen "livsmedel" förklarar det bra, ett medel för liv. Så ser jag på mjölken och vår mat i stort. Det är en viktig vara som vi inte kan förlita oss på att utlandet ska leverera till oss.
Hur konsumerar du helst din mjölk?– Jag gillar filmjölken, den gamla och hederliga svenska såklart. Den står sig över tid.