Högt valdeltagande i Rimforsa – nästan bäst i stiftet

I Rimforsa församling gick 20,4 procent av de röstberättigade medlemmarna till valurnorna. Det är en av de högsta siffrorna bland församlingarna i Linköpings stift.

Sigvard Olsson har under den gångna mandatperioden varit ordförande i Rimforsa församlings kyrkofullmäktige. Han gläds över det höga valdeltagandet.

Sigvard Olsson har under den gångna mandatperioden varit ordförande i Rimforsa församlings kyrkofullmäktige. Han gläds över det höga valdeltagandet.

Foto: Lars-Göran Bexell

Rimforsa2021-09-20 14:40

När Sigvard Olsson, kyrkofullmäktiges nuvarande ordförande, nås av valresultatet blir han positivt överraskad.

– Jag är mycket glad åt det höga valdeltagandet. Det är nästan fyra procent högre än rikssnittet och nästan en procent högre än vårt resultat vid förra valet. Vad det beror på kan jag inte säga, jag är ingen analysmakare, konstaterar han.

Men om du trots allt vågar dig på en gissning, vad säger du då?

– Det är väldigt svårt att säga i det här fallet men vi har haft en del heta frågor den senaste tiden som kanske har bidragit till att man vill rösta i lite större utsträckning. Jag tänker framförallt på kyrkovårdsfrågan, vi har ju fått en del kritik där, svarar Olsson.

Till kyrkofullmäktige i Rimforsa församling kandiderade endast en nomineringsgrupp, nämligen KRf (Kyrkorna i Rimforsa församling). När listans personkryss har sammanställts och de nya ledamöterna utsätts av stiftsstyrelsen utses en valberedning vars uppgift är att tillsätta församlingens nya kyrkoråd. Ett arbete som ska vara klart i mitten av december.

– Tidigare har det varit jättelätt att hitta kandidater. Vi får se hur det går nu, säger Olsson.

Kommer du själv att vilja fortsätta som ordförande?

– Det vill jag inte svära på än. Det blir en fråga för valberedningen och jag måste se hur det definitiva valresultatet ser ut först, om jag blir ordinarie ledamot i fullmäktige eller ersättare. Ordföranden måste vara ordinarie, svarar Olsson.

Valdeltagande

Högst valdeltagande i Linköpings stift:

Aneby pastorat, 23,3 procent.

Vadstena pastorat, 22,7 procent.

Ydre pastorat, 20,9 procent.

Rimforsa församling, 20,4 procent.

Södra Vedbo pastorat, 20,1 procent.

Lägst valdeltagande i Linköpings stift:

Motala församling, 12,9 procent.

Valdemarsviks-Ringarums pastorat, 13,9  procent.

Södra Tjusts pastorat, 14,4 procent. 

Folkungabygdens pastorat, 14,4 procent. 

Norrköpings pastorat, 14,7 procent..

Karta: Rimforsa församling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!