Bröderna Emil och Joakim Thörnberg på Ica i Rimforsa är på gott humör. Deras nya odlingsskåp har kommit på plats, och nu växer fyra olika örter och fyra olika sorters sallad där. Anläggningen är jordfri. Frön planteras i vad som ser ut som små bitar av frigolit. De kallas för stenullsplugg och är helt sterila.
– En vecka till, sedan har vi första skörden, säger Emil.
Det tar fyra till sex veckor för grödorna att växa sig till sig ordentligt, från frö till färdig planta. Odlingsskåpet kommer att skördas fem dagar i veckan, och på torsdagar och fredagar blir det dubbelskörd. Allt sköts av butikens personal.
– Vi får ut 65-70 grödor per skörd, säger Joakim.
Deras första tanke när de blev tillfrågade om att ha ett odlingsskåp var "Det kommer vi inte att ha plats för". Men efter att en representant från Swegreen varit på plats blev bröderna väldigt taggade.
– Vi fattade beslutet snabbt, säger Emil.
Nu har butiken nya grindar och varor har flyttats om för att få plats för skåpet som är ungefär 25 kubikmeter stort. Det tog ungefär två veckor att bygga upp det. Själva skåpet i sig står Swegreen för och bröderna köper frön av dem.
– Självklart är det en driftkostnad på elen. I övrigt har vår investering med nya entrégrindar, inredning och hantverkare kostat cirka 200 000 kr, säger Joakim.
Vid uteodling kräver ett kilo sallad mellan 100 och 200 liter vatten. För samma mängd sallad i odlingsskåpet krävs 1,3 liter vatten. Den egenodlade salladen kommer dock att kosta lite mer än vad den spanska salladen gör.
– Odlingsskåpet är ett slutet system, berättar Oliver Mohlin från Swegreen som tillhandahållit själva skåpet.
Oliver var på plats för att titta till odlingarna och se så att allt funkade som det skulle.
Att odlingsskåpet är ett slutet system innebär att det fungerar som en alldeles egen liten värld med olika kretslopp där vatten, koldioxid och syre cirkulerar.
Oliver visade de två olika zonerna i behållaren.
– Det är dels "barnkammaren", dels tillväxtzonen, säger han och berättar att systemet är designat för att efterlikna dygnsrytmen.
– På kvällarna dimmar vi ner och på morgnarna dimmar vi upp. Det är för att våra "bebisar" inte ska få en chock. De ska inte förstå att de står i en butik, säger han och skrattar.