Här lär sig barnen livräddning

Solen står högt på himlen, men tyvärr är inte vattnet jättevarmt. Det hindrar dock inte simskoledeltagarna i Rimforsa att hoppa i plurret.

Barnen får hoppa från bryggan ner i vattnet, och hjälp finns om det känns läskigt.

Barnen får hoppa från bryggan ner i vattnet, och hjälp finns om det känns läskigt.

Foto: Hedda Themner

Rimforsa2018-07-05 10:37

– I dag har vi livräddningstema. Då får de små barnen kasta lite livboj, och de äldre får bogsera varandra och testa på olika livräddningsredskap, berättar Robin Ibanez.

Det är hans tionde år som simskollärare vid Åsundabadet i rimforsa. Han berättar att alla ledare är utbildade av SLS, svenska livräddarsällskapet. Livräddning prioriteras högt i simundervisningen.

– Självklart ska de lära sig att simma bra, men det betyder inte att de ska kunna simma snabbt. Istället pratar vi ganska mycket om hur man ska vara smart när man badar och när man åker båt. SLS har en vision om att få ner antalet drunkningsolyckor varje sommar, säger Robin.

Simskolan håller på i två veckor på Åsundabadet. Måndag till fredag är ledarna där hela dagen. Robin menar att det är en helt annan grej att hoppa i på djupt vatten i en sjö än i en pool, och därför är de bra att simskolan är på öppet vatten.

– De yngsta deltagarna i år är tre år gamla. Med de minsta barnen blir det mycket lekar och plaskande. Fokuset är på att de ska få upp en vattenvana. Vi håller oss inne vid stranden, leker cowboys, plockar ringar och sådant, berättar han.

Robin springer ner till gruppen med de yngsta, Plask och lek-gruppen, som precis har börjat. Deltagarna har kläder och flytväst på sig, som en del av livräddningsträningen. Den första aktiviteten på schemat är att stå i en ring i vattnet och baka en kaka.

– Jag vill ha grodor i kakan, föreslår ledaren Joel Gustafsson.

– Nej, säger barnen och skrattar.

I en ring bakades det en vattenkaka. Alla fick ge förslag på ingredienser.
I en ring bakades det en vattenkaka. Alla fick ge förslag på ingredienser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!