Klevberget naturreservat strax utanför Rimforsa är denna dag täckt av djup snö. Vi är här med Anders Tingvall som ska berätta om vattenfallet och isformationerna. Anders Tingvall började som kommunekolog 2005, men jobbade då mest i mindre projekt. Sedan 2009 jobbar han på halvtid på Kinda kommun. Den andra halvan jobbar han med andra naturvårdsprojekt.
– Det sprutar verkligen fram vatten, säger Anders Tingvall som ansvarar för att en gång i månaden lägga ut ett besöksmål i Kinda på kommunens sociala medier och framöver också på kommunens hemsida.
– Det är ju lite svårare att hitta ställen som man kan besöka på vintern, men det här är verkligen häftigt. Jag brukar åka hit någon gång varje vinter.
Och redan på långt håll hör man bruset från vattenfallet. Det är dock inte helt enkelt att ta sig ända fram. Anders Tingvall går på några ställen ner sig i vattnet under snön, men hans rejäla kängor klarar det fint. Till slut kommer vi fram till själva fallet.
– Just här är det en fallhöjd på ungefär 8-10 meter, säger Anders Tingvall och pekar på de vackra isformationer som bildas när vattnet faller ner.
– Isväggen bildas varje vinter, och ibland är den kvar ända till maj. Det är norrläge och skuggigt, så solen kommer inte åt. För ungefär åtta år sen var isväggen tre meter tjock, säger Anders Tingvall som också berättar att folk har övat isklättring vid väggen. Det mest fascinerande är ändå vattenfallet som alltså rinner ymnigt längs med bergsväggen.
– Idag är det tio minusgrader, men vattnet fryser inte. Det är grundvattnet som sprutar fram, och markbundet grundvatten håller fyra till åtta grader året om. I det här fallet är det grundvattnet som kommer från skogen ovanför berget. Det kan vara trettio minus här, och vattnet sprutar fortfarande fram, säger Anders Tingvall.
Kan man dricka det här vattnet rakt från forsen?
– Egentligen är ju grundvattnet rent, men det här vattnet har ju runnit en bit, så man får tänka på att det kan finnas jordbakterier. I regel ska man vara försiktig med att dricka vatten i naturen, även om det är rörligt vatten.
Nedanför och ovanför branten finns värdefulla löv- och barrskogsområden med gamla träd och en rik biologisk mångfald.
– Det är mest lind som växer här, det är speciellt för Kinda. Det påverkar också artrikedomen.