Församlingsgården tog emot sörjande

Kyrkoherde Anders Ladén i Rimforsa väcktes av telefonen tidigt på söndagsmorgonen. Räddningschef Staffan Walldau berättade om branden som tagit två människors liv och han ville att församlingsgården snarast skulle öppnas upp för allmänheten.

Foto:

Rimforsa2014-05-18 22:00

Eftersom Rimforsa har ett samarbete med kommunens krisgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM), kunde personal snabbt finnas på plats för att ta emot de ortsbor som var i behov av att få samlas och prata.

– Det vara bara att åka dit och öppna, säger Anders Ladén när Corren når honom vid 18-tiden på söndagskvällen.

Han är då på väg att stänga och låsa efter en lång dag och uppskattar att det kom ett hundratal Rimforsabor till församlingsgården. Många var kompisar till den kvinna och man som förolyckades i branden som utbröt i gryningen mot söndag.

– Här kunde människor tända ljus och sörja tillsammans och vi har bjudit på kaffe och smörgås. Det är viktigt att finnas till när något drabbar så många, säger Anders Ladén.

Han säger att han själv kände till kvinnan och mannen som dog.

– Jag har konfirmerat båda två och flickan har bott granne med mig under hela sin uppväxt. Det är lite tufft.

Ladén förklarar att på en mindre ort känner de flesta till varandra, på ett eller annat sätt.

– Alla ungdomarna har varit med på skolavslutningarna, så de känner till mig.

Har ni drabbats av en lika stor tragedi tidigare i Rimforsa?

– Inte av den här digniteten, det är första gången.

Under samtalet vill Anders Ladén gärna framhålla räddningstjänstens insatser, bland annat i församlingsgården där brandchefen berättade för alla vad som hänt.

– Det var väldigt värdefullt, det undanröjer spekulationer.

Även Rimforsa IF tog beskedet om dödsbranden mycket hårt. Enligt Anders Ladén ställde damlaget in sin planerade söndagsmatch medan pojklagen höll en tyst minut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!