Videon är inte längre tillgänglig
– När Migrationsverket kommer hit så säger de att vårt asylboende är det bästa de har sett. Trots det har de fattat beslut om att flytta alla flyktingarna. Det är ett enormt slöseri med goda krafter, säger Daniel Bjurhamn, rektor på Liljeholmens folkhögskola.
Otroligt driv
I april kom 28 flyktingar till det nyöppnade asylboendet på Liljeholmens folkhögskola. De hade tidigare bott i Ljungbyhed och Borensberg, och när de kom till Rimforsa ville de mest av allt få landa på en plats och slippa flytta runt. Kyrkan, kommunen och många ideella krafter byggde snart upp ett nätverk runt de nyanlända, med målet att de snabbt skulle integreras i samhället.
Resultatet skulle kunna användas som ett föredöme vad gäller integration. Medan de flesta flyktingar i Sverige sitter passiva på stora asylanläggningar är de 21 flyktingar som är kvar i Rimforsa redan en del av det lokala samhället. De får undervisning i svenska på folkhögskolan och ytterligare träning på två språkcafeér. De har kontaktfamiljer och deras barn går i förskola.
– De känner att de är en del av samhället och det gör att de har ett otroligt driv att lära sig svenska. Min bedömning är att de redan är halvvägs till att kunna försörja sig själva, de behöver bara bättre språkkunskaper, säger Malena Säll som är sfi-lärare och undervisar på den kurs i svenska som folkhögskolan startat.
Tragiskt beslut
Men nu är hela verksamheten hotad, Migrationsverket har meddelat att flyktingarna måste flytta. En familj ska flyttas till Åtvidaberg och resten till Kramfors. Flytten är en del av ett stort arbete där Migrationsverket vill avsluta många av de kontrakt om asylboenden som man i all hast ingick förra hösten. Därför flyttas nu flyktingar i hela landet till de anläggningar man vill ha kvar.
Reaktionerna i Rimforsa är starka.
– Jag vill absolut inte flytta. Vi har det jättebra här, säger Zara Kanvaisi som redan kan uttrycka sig ganska bra på svenska.
– Det är tragiskt att man vill lägga ner en så här unik verksamhet, säger Malena Säll.
Söker lösning
I likhet med många flyktingar som kom till Sverige förra hösten så har de asylsökande i Rimforsa inte ens kallats till intervju på Migrationsverket än. Nu försöker deras svenska vänner hitta en lösning med eget boende i Rimforsa. Då kan de vara kvar och fortsätta sina studier i stället för att flytta till en asylanläggning i Kramfors.