Flyktingarna i Rimforsa får stanna

Under måndagen fick flyktingarna i Rimforsa ett glädjande besked: De behöver inte flytta till Kramfors. Liljeholmens folkhögskola har erbjudit dem internatboende under hösten.

Rimforsa2016-09-05 20:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi har haft ett möte i dag och erbjudit flyktingarna tre alternativ, att bo kvar på folkhögskolan, att försöka hitta bostad i Rimforsa eller flytta till asylboendet i Kramfors. De flesta bestämde sig på stående fot för att stanna på folkhögskolan, berättar Maria Alphonce, föreståndare för asylboendet.

Ett föredöme

Corren har tidigare berättat om asylboendet på Liljeholmens folkhögskola där man med hjälp av kyrkan, kommunen och många ideella krafter byggt upp ett nätverk runt de nyanlända, med målet att de snabbt ska integreras i samhället. De får undervisning i svenska på folkhögskolan och ytterligare träning på två språkcaféer. De har kontaktfamiljer och deras barn går i förskola.

Asylboendet har fått mycket beröm av Migrationsverket och kan ses som ett föredöme vad gäller integration. Medan de flesta flyktingar i Sverige sitter passiva på stora asylanläggningar är de 21 flyktingarna i Rimforsa redan en del av det lokala samhället.

– Det är väldigt bra här. Jag får lära mig svenska och jag har en kontaktfamilj som ofta bjuder hem mig och min familj, sade Ali Asgar Ahmadi förra veckan.

Starka protester

Därför blev protesterna starka när Migrationsverket för en dryg vecka sedan meddelade att flyktingarna måste flytta. En familj skulle flyttas till Åtvidaberg och resten till Kramfors. Flytten är en del av ett stort arbete där Migrationsverket vill avsluta många av de kontrakt om asylboenden som man i all hast ingick förra hösten.

– När de asylsökande måste flytta så försöker vi hitta boendeplatser lokalt eller regionalt. Men ibland kan vi tyvärr bara erbjuda boende i andra delar av landet, säger Mirsad Slavotic, boendekommunikatör på Migrationsverket.

– Det är tråkigt när det blir som i Rimforsa och man måste avveckla ett välfungerande boende. Men man måste förstå att Migrationsverket inte har i uppdrag att integrera människor, det ligger på kommunerna.

Tacksamma

Men asylsökande behöver inte bo på flyktingförläggningar, de kan skaffa eget boende och får då höjd ersättning som ska täcka hyran. Det är en sådan lösning som man nu har hittat för flyktingarna på Liljeholmens folkhögskola. På skolan finns just nu lediga internatbostäder som flyktingarna kan få hyra.

– De var mycket glada och tacksamma över att vi har hittat en lösning för dem, säger Maria Alphonce.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!