-- Här trivs jag jättebra, och jag har en skön, behaglig värme ihuset. Dessutom är det väldigt billig uppvärmning. Det säger MårtenÄngmo, som bor i ett experimenthus mellan Törnevik och Rimforsa, påKlinga Gård.
Där har han nu bott sedan maj förra året och kan konstatera att alltblev så bra som hans far Jan Ängmo tänkte sig då han gjorde den härsatsningen.
Huset har uppförts enligt ekologiskt tänkande och värms upp på ettenkelt, energisnålt sätt. En annan fördel är att byggkostnaden blevbetydligt lägre jämfört med en normalvilla.
-- Nu värms hela huset, totalt 65 kvm i 1,5 plan, genom att jageldar med ved i en kamin på bottenplanet. Rör går från kaminen undergolvet åt olika håll och sprider då värme i huset.
Jan Ängmo konstaterar att sensorer på olika ställen i huset ser tillatt allt fungerar på bästa sätt. Fläktar, värmeströmmar, inne- ochutetemperatur, ventiler, värmeväxlar -- allt detta regleras genomsensorerna.
En åtgärd som ännu inte genomförts för att värma upp byggnaden, det är att använda solvärme under sommarhalvåret.
-- Men det skall vi ordna. Det betyder att solen värmer upp luftenunder ett plåttak, därefter förs värmen vidare in i byggnaden via ettluftsystem, berättar Mårten.
Under den kalla delen av året eldar han alltså i vedkaminen.
I experimenthuset ingår vidare att luft trycks in i byggnaden.
-- När luften sugs ut ur husen kan det innebära mögelproblem eftersom sporer sugs upp från källarplanet.
Jan Ängmo när en förhoppning om att hans idéer och konstruktionerskall anammas av andra, allt har ju visat sig fungera på ett bra sätt.