I en villa i Rimforsa med utsikt över sjön Åsunden bor Eve-Mai Vidhall Karlsson med sin man Gustav och deras son Henri. Vi slår oss ner vid ett bord i den delen av huset som utgör Förädlarbutiken. Paret startade butiken i januari 2023 med en förhoppning om att inspirera fler att laga mat från grunden.
Eve-Mai säger att de är nöjda med responsen på butiken, men poängterar samtidigt att den aldrig varit tänkt att vara vinstdrivande. Förädlarbutiken är mycket mer än den fysiska lokal vi befinner oss i.
– I första hand är det verksamhet som bedrivs tillsammans med Kalvefalls gård, säger Eve-Mai.
Hon berättar att hon och Olle Forsell bland annat erbjuder kursverksamhet och har ett eget äppelmusteri.
– Kurserna är väldigt populära, särskilt den om konservering, berättar hon.
Eve-Mai jobbar på gården flera dagar i veckan och är tacksam över samarbetet.
– Jag har alltid velat bli lantbrukare, nu får jag leva ut den drömmen.
Att själv odla och förädla sin mat har kommit helt naturligt för Eve-Mai. Hon föddes i Estland, då tillhörande Sovjetunionen. Uppväxten var mycket fattig och det var omöjligt att få i sig tillräckligt näringsrik mat.
Eve-Mai berättar att föräldrarna hade det kämpigt. De arbetade långa dagar på fabriker och efter arbetet ägnade de nästan all tid åt odling och konservering, för att trolla fram mat av det lilla som fanns att få tag i.
– Det fanns en liten matbutik där man handlade över disk. Men oftast var det nästan tomt på hyllorna. Det fanns ingenting.
Eve-Mai fick tidigt lära sig att det krävs samarbete för att överleva.
– Pappas kompis jobbade i mjölkfabriken och pappa i brödfabriken, så kunde vi byta till oss en limpa mot lite mjölk.
1993 flyttade familjen till Sverige. Hon var då 20 år och när Eve-Mai för första gången satte sin fot i en stor matbutik blev hon överväldigad av det enorma utbudet.
– Det var på ICA Maxi. Vi visste inte hur vi skulle bete oss. Vi såg hur andra gjorde och tänkte "jaha de bara tar mat och lägger i en korg?". Så gjorde vi likadant, säger hon och skrattar åt minnet.
Att plötsligt ha tillgång till hyllmeter av färdiga rätter och halvfabrikat gjorde att hon under flera års tid kom att äta just det.
– I Sverige kändes allt så enkelt, vi slapp kämpa för maten. Det gjorde tyvärr att jag fortsatte äta näringsfattig mat, näringen i färdigrätter är inte tillräckligt bra.
Enda sedan barnsben har hon plågats av reumatiska besvär. I vuxen ålder blev de allt värre och gjorde henne till slut sängliggande. Hon mådde riktigt dåligt både fysiskt och psykiskt.
Efter en tid började hon experimentera med maten och insåg vikten av näringsrik kost, gjord på bra råvaror. Hon uteslöt mat med e-ämnen och började laga allt själv.
– Det var jättejobbigt i början, men jag blev av med alla besvär och behövde inte längre mediciner.
Eve-Mai menar att en stor del av den maten vi äter idag är sönderprocessad och har förlorat mycket av sin näring. Hon är mån om bra råvaror och säger att näring också går förlorad i jakten på billiga råvaror.
– Våra kroppar får inte i sig den näring den behöver. Allt är en hel process, en cirkel. Jag vill uppmuntra andra att göra mer näringsrik mat.
Hur har du fått all den här kunskapen?
– Oj vad många vetenskapliga artiklar jag har läst. Dessutom har jag varit min egen försökskanin. Jag är ingen läkare, jag ställer inga diagnoser, men jag har lång erfarenhet och goda kunskaper. Jag är övertygad om att fler skulle må mycket bättre om de förändrade sin kost.
Vi går ut ur butiken. På baksidan stryker några katter och den låga vintersolen kastar sitt ljus över de kuttrande hönorna. Eve-Mai är tacksam över det trygga liv hon lever i Rimforsa, i Sverige. En trygghet hon inte tar för given.
– Vi vet inte vad som kommer hända i världen, det kan gå galet, som i Estland. Då är det inte pengar som är trygghet, det är ens egen kunskap, säger Eve-Mai och blickar ut över den vidunderliga utsikten.
Hon återkommer till vikten av samarbete.
– Om maten inte längre finns att köpa på Ica, om hyllorna är helt tomma så behövs kunskap och samarbete för att se till att alla blir mätta. Du kan inte fixa din mat själv, du behöver andra.