"Det känns gott i hjärtat"

I samband med torkan uppmanar bönder, organisationer och politiker till att köpa svenskproducerad mat. Men det lokala har alltid varit en självklarhet på hotellet Rimforsa Strand.

"Samarbetet betyder mycket, dels att marmeladen sprider sig och dels att de använder det lokala", säger Ann-Sofi Johansson från Hargodlarna.

"Samarbetet betyder mycket, dels att marmeladen sprider sig och dels att de använder det lokala", säger Ann-Sofi Johansson från Hargodlarna.

Foto: Lotta Hofström

Rimforsa2018-07-26 17:28

– Det finns jättefina producenter i Östergötland och Kinda. Jag säger inte att andra är dåliga men det här är produkter med bra kvalitet, säger Veronica Eriksson som driver hotellet med systern Camilla Cederholm.

– Vi lär känna producenterna och vill gynna de som är nära oss i trakten. Det känns gott i hjärtat, fortsätter hon.

Det är föräldrarna som äger hotellfastigheten, som systrarna sedan 1999 har utvecklat med fokus på upplevelser och det lokala.

– Vår devis heter "Så nära som möjligt, så långt som möjligt". Vi vill använda oss av det som finns nära oss. Oavsett om det är mat, hantverk eller lokal arbetskraft, säger hon.

Marmelader från Hargodlarna finns som exempel alltid i frukostbuffén.

– Samarbetet betyder mycket, dels att marmeladen sprider sig och dels att de använder det lokala, säger Ann-Sofi Johansson från Hargodlarna.

Veronica Eriksson upplever att både svenska och utländska gäster uppskattar lokal mat, att den är en del av reseupplevelsen.

– Det finns många historier att berätta om de små producenterna. Det finns oftast familjer eller en person bakom, säger hon.

Också Ann-Sofi Johansson ser fördelar med att producenten och nyttjaren av maten har kännedom om varandra. Hon slår ett slag för arrangemanget "Pärlor i Kindabygden", där besökare reser från plats till plats genom en trerätters-måltid.

– Där har man chansen att prata om vad som ligger på tallriken, varför den gör det och företaget bakom, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!