Cirkusskolan stannade i Rimforsa

Cirkuskonster är inte alla som kan. Men Camp Cirkus åker i sommar runt och lär ut färdigheterna till barn. Denna vecka var det Rimforsas tur att få prova på konsterna.

Det gäller att vara stadig på foten, som Molly Zentio, när man ska gå på lina. Ella Flintberg erbjuder en hjälpande hand.

Det gäller att vara stadig på foten, som Molly Zentio, när man ska gå på lina. Ella Flintberg erbjuder en hjälpande hand.

Foto: Hedda Themner

Rimforsa2018-08-08 20:00

Ute fortsätter solen att steka i Rimforsa. Men inne i Åsundahallen har femton barn flytt värmen och solen, för att träna cirkuskonster i tre dagar.

– Jag tycker att jonglering är roligast. Jag har lärt mig det mycket bättre de här dagarna. Innan kunde jag bara med två bollar, men nu kan jag med tre, säger Murteza Panani, och fortsätter sedan att kasta de färgglada bollarna i luften.

Initiativet heter Camp Cirkus. De har åkt runt till olika städer i Östergötland hela sommaren, och lägret är gratis för barnen att delta i. Rimforsa är deras sjätte stopp.

– Det är ett projekt vi driver den här sommaren, vi har jobbat under våren med att få till det. Sju kommuner i Östergötland har köpt cirkusskola av oss. Vi vill slå ett litet slag för cirkusen, som vi själva är uppväxta med och har tyckt varit en kul träning. Men vi gör det också för barnen som har ett långt sommarlov där det ska hända mycket. Gratisaspekten var väldigt viktig , säger Melker Eriksson, som är en av ledarna på lägret.

Jonglering, parakrobatik och lindans står på schemat för dagen. Två tjejer som står och svänger med långa färgglada tygstycken i luften heter Ingrid Holmberger och Ylva Svensson. Jag frågar vad det de har i händerna kallas, och efter att en ledare konsulteras kommer svaret: Poi.

– Det är kul att få testa så mycket nytt. Jag menar vem hade testat att hålla på med sådana här annars, säger Ingrid Holmberger och hämtar ytterligare två poi som skapar fina färgstreck när hon svänger dem i luften.

Enligt Melker Eriksson finns det nästan alltid något som alla både klarar av och fastnar i, just för att det finns så många olika moment att testa på. Alla barn får någon favoritgrej.

Gustav Glemhorn svänger också med tygerna först. Sedan går han till den stora plastlådan med tillbehör, gräver runt bland grejerna och frågar ibland en ledare vad sakerna är för något.

– Allt här är kul, jag har aldrig hållit på med cirkus innan, säger Gustav Glemberg.

Lägret håller på från klockan tio till klockan tre. Men strax efter två bryts cirkuskonsterna och alla samlas på mattor i mitten av hallen.

– Vi tänkte att vi skulle gå och bada nu istället, säger Melker Eriksson till barnen.

Alla blir glad, uppspelta och diskuterar vilken boll de kan ta med ut till vattnet. Så ut i solen bär det till slut, även för cirkusdeltagarna.

Gustav Glemberg har svårt att välja vad han ska göra här näst.
Gustav Glemberg har svårt att välja vad han ska göra här näst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!