– Sedan det blev krig har det kommit upp frågor från många i församlingen kring hur vi kan hjälpa till. Man ser det som en självklarhet att hjälpa till när många personer har stora behov, berättar Carolina Johansson.
Hon sitter med i Brokyrkans styrelse och är även en av medlemmarna i den arbetsgrupp som ska välkomna de 17 flyktingarna som anländer till Östgötagården i helgen.
Östgötagården är en lägergård i Rimforsa som drivs av Evangeliska frikyrkan (EFK). Brokyrkan är en av flera församlingar som är med och driver gården. Eftersom de, geografiskt sett, ligger närmast så kommer de att engagera sig i det flyktingarbete som nu väntar.
Har ni någon erfarenhet av flyktingmottagande?
– Det var ett flyktingboende på Liljeholmen i Rimforsa 2015–2016 och där var vi också engagerade, bland annat som faddrar.
Carolina är för tillfället föräldraledig och arbetet på Östgötagården är ideellt. Till vardags arbetar hon annars som arbetsledare i socialtjänsten i Kinda kommun och med sig i bagaget har hon en socionomutbildning. Sina kunskaper och erfarenheter kommer hon att ta fasta på i kommande flyktingmottagande.
– Jag tänker att jag nog är bra på att uppmärksamma barn och se till att de får vad de behöver. Sedan har jag mycket kontakter på kommunen om någon behöver stöd också. Jag har en initial kontakt med kommunen och vi kommer att samarbeta med dem.
Vad blir din roll från och med söndag?
– Det är inte riktigt klart, men jag kommer vara någon typ av samordnare. Just nu samordnar jag i alla fall själva mottagandet och välkomnandet. Vi är flera som hjälper till och driver det här.
Hur finansieras flyktingmottagandet?
– Själva boendet står Östgötagården för. Sedan hjälps vi åt inom församlingarna och kyrkorna. Vi kommer även att be om hjälp från invånare häromkring.
Finns det plats för fler människor, om behovet finns framöver?
– Inte här på Östgötagården. Det beror på att det är uppbokat sedan innan.
Hur länge är de här 17 personerna välkomna att stanna?
– Tre månader är det sagt. Man har 90 dagar på sig att registrera sig hos Migrationsverket.
Alla konkreta beslut är ännu inte fattade. Beslutet att ta emot de 17 flyktingarna fattades först häromdagen.
– Allt har gått så snabbt. Men även om vi inte kan vara redo konkret så är vi i alla fall redo på att ställa upp.