– Det känns fantastiskt att vara här igen, det är skitkul att vara tillbaka, säger Conny Gustafsson som jobbade på Operabaren i Stockholm första gången år 1999 till 2001.
Efter andra vändan år 2011 till 2012 återvände han till Motala och beskrev då Operabaren som det finaste man kunde vara med om i branschen. Nu drygt tio år senare så återvänder han, som kökschef, igen.
– Det är ett speciellt hus, det känns nästan som att jag aldrig lämnat. Jag har fått ett varmt mottagande och det känns som att komma hem. Jag har brunnit för husmanskost sedan jag var här första gången. Nu vill jag få de nya kockarna att lära sig husmanskost, det försvinner mer och mer för varje generation.
Operabaren och Bakfickan ligger vid Kungsträdgården intill Caféopera, Operakällaren, Kungliga Operan. De båda restaurangerna serverar klassiska svenska rätter med fokus på husmanskost som Tore Wretman och Werner Vögeli började med på 1960- talet.
Vad skiljer restaurangerna åt?
– Om jag ska överdriva så är det lite mer "scarf" i baren och lite mer "T-shirt" i Bakfickan, skrattar Conny.
Det var i oktober som Conny såg jobbannonsen som Köksmästare på Operabaren och Bakfickan. Conny skrev lite skämtsamt i restaurangens kommentarsfält på sociala medier; "Ja, tack! När börjar jag?!"
– De svarade och frågade om det var ett skämt eller om jag menade allvar. Sanningen är ju att det här är min faders hus, det är ju här jag lärt mig allt jag kan.
När vice VD Maximilian Catenacci skickade ett mail med punkter varför de ville att Conny skulle börja, var hans val lätt.
– De ville ha någon som kunde axla arvet från Wretman och Vögelis husmanskosttradition vidare. Ofta bli man mätt och nöjd som äldre kock, en jag känner mig inte mätt och nöjd. Jag är mer lugn inombords och inte så rastlös som tidigare.
Varför lämnade du Operabaren sist?
– Jag jobbade alldeles för mycket, ofta 80-timmars veckor. Jag saknade min familj i Motala alldeles för mycket.
Är det någon skillnad på att vara köksmästare på Operabaren och annan restaurang?
– Ingenting egentligen, men kulturarvet efter Wretman och Vögeli är påtagligt. Operabaren och Bakfickan är som en institution, matväggarna går inte att rubba. Det är råbiff, Toast Skagen och rimmad lax. Det är husmanskost hela tiden och jag älskar det.
Det är många som är stammisar.
– Det finns de som hängt vid samma bord i 40 år, en del kommer hit flera gånger i veckan. De ser minsta lilla detalj som förändras, de vet precis hur deras Biff Rydberg ska vara. Är något fel, så talar de om det direkt.
– Jag har haft förmånen att jobba med Werner Vögel, det var sagolikt. Han var otroligt respekterad i branschen. Han var ju "chef of the chefs in the world", han hade varit kökschef längst i hela världen. Han var varm, kunnig och tog sig tid. Nyfiken och intresserad.
Conny är född och uppvuxen i Motala. Han började sin kockkarrär på Baltzarrestaurangen i Motala och har därefter jobbat på en mängd olika restauranger. Ett urval av dessa är; Golden Hits, Rich och Stallmästaregården i Stockholm. Ekoxen, Restaurang Nostalgi, Rönnerdahls café & matsal, Mjölby stadshotell och Medevi Brunn.
Vad skulle du vilja säga till de som vill bli kock?
– Man måste ha en genuin passion, annars blir det inte bra. Man måste veta vad det innebär, att ha helt andra arbetstider än alla andra. Man jobbar alla dagar hela året, även på födelsedagar, student och högtider. Men brinner man för det, då är det helt rätt att satsa.