– Vi har gjort drygt hundrafemtio kontroller under juni och juli och generellt ser det ganska bra ut. Det har varit några ställen som har behövt förbättra sig men överlag sköter sig krogarna bra, säger Reidar Danielsson, miljöchef på miljökontoret.
Sedan 1 juli har miljökontoret befogenheter att stänga restauranger och kaféer som inte följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, tidigare har endast smittskyddsläkaren kunnat ta ett sådant beslut. Under kontrollerna går miljökontorets inspektörer igenom en rad olika punkter tillsammans med krögarna, om ett fel hittas har krögaren en chans att återgärda problemet.
– Vi kollar främst på hur det ser ut med avståndet mellan folk och om verksamheten har nödvändig information på plats, så som markerat avstånd i golvet. Det krävs ganska grova överträdelser för att vi ska stänga en verksamhet direkt på stående fot.
Men Reidar Danielsson vill inte lägga allt ansvar på restaurangerna.
– Ett stort ansvar ligger också hos besökarna. Störst problem har vi sett fram mot kvällarna.
Hur ofta är ni ute och kontrollerar?
– Vårt mål är att alltid vara ute minst en gång i veckan, både på dagen och på natten.
Hur har den nya lagen påverkat ert arbete?
– Å ena sidan har den varit bra eftersom det blir en snabbare beslutsgång. Å andra sidan har det tillkommit en del nya arbetsuppgifter, det blir mer fokus på trängseltillsyn vilket innebär att den ordinarie tillsynen blir lidande, säger Reidar Danielsson.