Jessica och Martin har renoverat hela huset på ett år

Hemlängtan blev stor för Jessica och för ett år sedan köpte hon och sambon Martin en villa med renoveringsbehov i Åtvidaberg.

Köket har paret planerat tillsammans och det enda som är kvar att göra är att färdigställa det med kakel på väggen runt fönstret.

Köket har paret planerat tillsammans och det enda som är kvar att göra är att färdigställa det med kakel på väggen runt fönstret.

Foto: Sandra Lindblom

Renovering2022-11-05 05:00

Efter flera år på Martin Svidéns familjegård i Vallentuna blev hemlängtan för stor för Jessica Ringdahl. När Martin gick med på att flytta till Åtvidaberg gick det fort. När enplansvillan med renoveringsbehov lades ut för försäljning var intresset stort och paret som själva inte kunde närvara på visningen fick se huset via en släkting som körde FaceTime. Veckan därpå bokade de en privat visning och efter budgivning var huset deras. Barnen Colin, snart 8 år, och Sigge, snart 4 år såg även de fram emot flytten.

undefined
Köket har paret planerat tillsammans och det enda som är kvar att göra är att färdigställa det med kakel på väggen runt fönstret.
undefined
Vackert vardagsrum med stort ljusinläpp och utsikt mot baksidan. I framtiden planerar man att byta ut fönstren så att hela väggen består av enbart glas.

Men första gången de kom till huset efter tillträdesdatumet blev det ändå något av en chock för familjen. Förutom ett omgjort badrum var huset i princip originalskick sedan 60-talet. Paret insåg plötsligt hur mycket arbete de hade framför sig.

– Oj, vad har vi gjort tänkte vi båda, säger Jessica med ett skratt och Martin håller med.

Att renovera ett hus samtidigt som familjen bodde och jobbade tjugofem mil bort var en utmaning men det visade sig innebära vissa fördelar.

– Vi åkte ned en del helger och arbetade hårt med renoveringen tillsammans med hjälp av familjen och däremellan kunde vi koppla bort den nästan helt. Det fanns inget utrymme att jobba med huset efter jobbet eftersom det inte gick, förklarar Martin som uppskattar lugnet i Åtvidaberg.

– Även om det var mycket att göra är det ju väldigt kul. Man har ju drömt om att få skapa sitt eget, säger Jessica som är utbildad målare i grunden.

Huset med sina många rum var en utmaning för paret som ville ha flera stora ytor. Viktigast var ett stort kök och att barnen fick en egen del som de i framtiden kan använda för att umgås i. 

undefined
Barnens egen hörna. En egen del för barnen där de kan umgås när de blir större var högt på priolistan för familjen.
undefined
En walk-in-closet i anslutning till parets sovrum var Jessicas önskemål och hon är väldigt nöjd med resultatet.

Renoveringen blev omfattande och man började med att blåsa ut hela insidan. Eftersom huset var i originalskick så behövdes nästan allt göras om.

– Men det var inte 17 lager tapet att riva utan det fanns ett och grundstommen var i väldigt bra skick, berättar Martin.

Under renoveringsresan har de kommit varandra ännu närmare och hittat sitt sätt att arbeta. Medan Martin löst mycket av det praktiska är det Jessica som haft en tydlig vision om hur hon ville att slutresultatet ska bli.

– Jessica har en ganska stark åsikt som oftast blir väldigt bra, förklarar Martin lugnt och Jessica håller med. Inredningsmässigt har hon haft mest att säga till om även om hon bollat alla idéer med sin sambo innan de satt igång. Även om det finns en del kvar att göra är de nöjda med resultatet.

– Det bästa är känslan i huset. Det är väldigt familjärt och barnen har stora ytor att springa omkring på, säger Jessica.

Några större överraskningar har de inte stött på. Grundstommarna har varit bra men det finna vissa utmaningar kvar. När utsidan ska göras finns det beslut att fatta eftersom huset är klätt med eternitskivor vilket är hälsovådligt att hålla på med. Dessutom är garaget inte stort nog att få in en bil med dagens mått mätt men det får fungera som förråd så länge.

undefined
Martin, Jessica och Sigge utanför huset. Husets utsida består av eternitskivor vilket blir nästa års projekt att byta.
undefined
Sigge trivs bra i sitt sovrum som han fått välja själv.

– Ytterväggarna är ju otroligt tunna men det får vi lösa med isolering när det är dags att byta ytskiktet utomhus, säger Martin och berättar att det får bli först nästa år. Dessutom har de en trädgård som behöver lite kärlek och ingen av dem anser sig ha särskilt gröna fingrar.

– Vi ska se lite vad det finns för växter samtidigt som vi fortsätter bo in oss, så får vi se vad vi vill ändra på framöver, säger Jessica som är glad att familjen redan börjar känna sig som hemma.

Parets sovrum. Jessica är utbildad målare och tycker om att arbeta med olika färgskalor.
Parets sovrum. Jessica är utbildad målare och tycker om att arbeta med olika färgskalor.
Familjen Ringdahl/Svidén

Ålder: Martin, 37 år, Jessica, 34 år, Colin, snart 8 år, och Sigge, snart 4 år.

Yrke: Martin jobbar som säljare av grävmaskiner. Jessica jobbar som förskollärare.

Boende: Enplansvilla i centrala Åtvidaberg.

Boyta: 170 m2 boyta och 20 m2 biyta.

Tips till andra som renoverar: Martin: Egen container på tomten, så smidigt att lägga material där. Jessica: Börja inte överallt på en gång. Det är skönt att ha någonstans man kan relaxa. Speciellt med barn.

Instagram: dromkaken_odonet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!