Osäkert för Östergötlands största musikfestival

Om Skogsröjet i Rejmyre kan genomföras i slutet av juli är högst osäkert. "Vi planerar för det, men vet egentligen ingenting", säger Stefan Englund, festivalgeneral för Östergötlands största musikfestival.

"Vi planerar för Skogsröjet och har också alternativa spår som vi arbetar med beroende på hur eventuella restriktioner kommer att se ut", säger festivalgeneralen Stefan Englund.

"Vi planerar för Skogsröjet och har också alternativa spår som vi arbetar med beroende på hur eventuella restriktioner kommer att se ut", säger festivalgeneralen Stefan Englund.

Foto: Mikael Grip

Rejmyre2021-03-05 19:00

Inställt 2020 på grund av pandemin. Nu planerar Rejmyre musikförening för ett fullskaligt Skogsröjet 30–31 juli. De första tio banden av cirka 40 är släppta.

– Det är förstås en konstig tid. Banden vill ut och spela, men ingen vet vad som kommer att gälla i sommar. Eftersom det är nödvändiga resor i deras yrke får banden resa. Men de vet inte hur det ser ut när de kommer hem. Då riskerar de 14 dagar i karantän, säger Stefan Englund, när vi träffas i bostaden några hundra meter från festivalområdet i Rejmyre.

undefined
"Senast i mitten av maj måste vi ta ett beslut om vi kan genomföra Skogsröjet i år eller inte", säger Stefan Englund.

Den lilla kompisgrejen som startade 2006 har vuxit till Östergötlands största musikfestival med cirka 6 000 besökare per dag under de två festivaldagarna och cirka 3 000 besökare på den inledande bonuskvällen på torsdagen.

– Vi vill verkligen köra den 15:e upplagan i år, men ingen vet hur det kommer att bli just nu. Vi planerar för det och har också alternativa spår som vi arbetar med beroende på hur eventuella restriktioner kommer att se ut. Om vi kan köra har jag svårt att tro att det blir precis som vanligt. Kanske får vi anpassa med olika kluster på 500 personer, men hur ska vi lösa det så det blir bra för besökarna? Det är inte enkelt, berättar han.

Går det att minska publikintaget?

– Ja, men vi kan inte sänka för mycket. Vi måste ändå gå runt ekonomiskt. Dessutom vill vi behålla en viss kvalité. Hela branschen skriker om att allting behöver komma igång, vi hoppas på det bästa.

Den betydligt större festivalen Sweden Rock i Sölvesborg inom samma hårdrockgenre har i skrivande stund 83 band bokade för festivalen 9–12 juni. Den arrangören tar ett beslut i mitten av april om att köra eller ställa in och komma tillbaka 2022.

– Skogsröjet ligger lite bättre till tidsmässigt, men vi måste ta ett beslut senast i mitten av maj. Det beror också på hur "vindarna blåser". Verkar det helt kört är det ingen mening med att vänta, då får vi sikta in oss på 2022. Vi släpper inga biljetter tills vi är helt hundra på att det går att genomföra eventet.

undefined
Skogsröjet lockar cirka 6 000 besökare per festivaldag.

Drabbas ni ekonomiskt av att ni tvingades ställa in 2020 och att det kanske blir samma sak 2021?

– Nej, eftersom vi är en ideell förening som inte tar ut någon lön för jobbet vi lägger ner så kostar ett inställt år oss ingenting på det viset. Vi har inga fasta kostnader så länge vi inte gör något. De som drabbas ekonomiskt är de föreningar som vi tar in för att hjälpa till med olika saker. Ett normalt år betalar vi ut ungefär 500 000 kronor till cirka 15 föreningar. Det är klart det blir kännbart för dem, berättar Stefan Englund och fortsätter:

– En förening tar hand om all pant. Det kan röra sig om 50 000–60 000 kronor per år. Det är klart att det märks när den inkomsten försvinner. Vi har skapat en fond där lokala föreningar kan ansöka om pengar till projekt. Blir det inget "Röj" så fylls inte heller den fonden på. Vi stöttar även skolan med stipendier och en del annat.

Ni ska bygga utegym också?

– Ja, det är tack vare pengar från Skogsröjet och det handlar om ett sexsiffrigt belopp. Gymmet blir ihop med den nya lekplatsen.

undefined
Om Rejmyre blir Röjmyre 2021 återstår att se.

Totalt är det cirka 500 volontärer som arbetar ideellt under Skogsröjet när Rejmyre för några dagar blir Röjmyre.

– Det finns en stor saknad i byn efter att det händer något roligt. Det gäller inte bara "Röjet", utan allt annat som inte gått att genomföra. Alla som är med och jobbar med Skogsröjet tycker att det är stort att vara delaktiga, säkert mer än vad jag och vi andra i styrgruppen har förstått. Det skapar en stolthet att genomföra en så här stor musikfestival tillsammans.

W.A.S.P, Dirkschneider, Danko Jones, Doro, Gotthard, Michael Monroe och Gathering of kings är några av de band som är bokade till Skogsröjet i slutet av juli.

– Vi har bokat om många av de band som skulle ha kommit 2020. Ratt ska inte turnera alls 2021, så de kommer inte. Det är mycket mail nu fram och tillbaka. En fördel med pandemin är att det är många band som verkligen vill ut och spela och det gör att förhandlingsläget blir ganska bra. 

undefined
"Det finns en stor saknad i byn efter att det händer något roligt. Det skapar en stolthet att genomföra en så här stor musikfestival tillsammans", berättar Stefan Englund.

Vilka större band som Stefan Englund har kontakt med och som kanske är på väg är han som vanligt tystlåten med.

– Haha. Ja, jag blir mest besviken själv om det inte blir som jag sagt. Sedan skapar det förväntningar som kanske inte infrias. Men kan vi genomföra Skogsröjet 2021, lovar jag att det blir en grym uppställning – som vanligt, säger han med ett leende.

Alice Cooper i Rejmyre

Skogsröjet i Rejmyre startades 2006 av Rejmyre musikförening. Sedan 2010 är Skogsröjet en tvådagarsfestival med cirka 40 band från hela världen, som turas om att spela på två scener. Festivalen smygstartar med en gratiskväll med akustiska spelningar kvällen innan själva festivalen startar. Bland banden som spelat genom årens lopp märks Alice Cooper, Megadeth, Helloween, Twisted Sister, Saxon, Queensrÿche, Thin Lizzy, Airbourne, D-A-D, Yngwie Malmsteen, Glenn Hughes och Avtantasia. 

Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!