– Man måste lägga större vikt vid att få välfungerande arbetsmarknadsregioner. Om man ser till näringslivets behov, arbetspendlingen och inte minst Ostlänken så är det uppenbart att Östergötland och Sörmland ska ingå i samma region, säger landshövding Elisabeth Nilsson.
Indelningskommittén kom i våras med ett förslag om att dela in Sverige i sex storregioner. Landstingen ska slås ihop till storregioner samtidigt som man skapar en ny länsindelning bestående av sammanslagna länsstyrelser. Storregionerna och den nya länsindelningen kommer att ha samma geografi. I förslaget ska Östergötland bilda en storregion med Kalmar, Jönköping och Kronobergs län.
För få storregioner
På måndagen presenterade länsstyrelsen sitt remissvar till indelningskommittén.
– Vi ifrågasätter att man ska skapa sex storregioner, det borde vara flera. Region Norrland blir till exempel jättestort, och då kommer makten för långt från människorna, säger Elisabeth Nilsson.
– Vi är också kritiska till att en del storregioner ska bli verklighet redan 2019. Då går man för snabbt fram och hinner till exempel inte klarlägga hur samarbetet med statliga myndigheter ska fungera. Vi föreslår att samtliga regioner ska starta 2022.
Inget eget förslag
Länsstyrelsen gör ingen analys av den föreslagna Östra Götalandsregionen, och man har inga synpunkter på de tre län som Östergötland enligt förslaget ska slås ihop med. Men samtidigt är man mycket tydlig med sin ståndpunkt att Östergötland och Sörmland bör ingå i samma region.
Ska man tolka det som att länsstyrelsen inte är nöjd med förslaget om att Östergötland ska bilda storregion med Kalmar, Jönköping och Kronoberg?
- Ja, det ska man, svarar Elisabeth Nilsson.
Presenterar ni något eget förslag till storregion?
– Nej, det gör vi inte.
Kritiskt näringsliv
Det finns flera skäl till att man vill dela in Sverige i storregioner. Man vill att Sverige ska få en mer enhetlig indelning i stället för den ganska förvirrade karta som landstingen, länsstyrelserna och olika myndigheter erbjuder i dag. Landstingen måste slås ihop till större enheter för att få resurser till den högspecialiserade vården. Men man vill också skapa välfungerande arbetsmarknadsregioner med goda möjligheter för tillväxt.
I näringslivet är man negativ till den föreslagna Östra Götlandsregionen eftersom man anser att Östergötlands bästa tillväxtmöjligheter kan skapas genom att närma sig Stockholm. Nu ansluter sig även länsstyrelsen till den kritiken