Pekinganka

Martin Anderssons recept på pekinganka med hosinsås, chiligurka, kinesiska pannkakor och råkost.

Foto:

Recept2016-12-07 15:00

Recept för 4 personer

Peking anka
4 ankbröst, snittade på fettsidan
2 msk five spice (6 stjärnanis, 2 msk fänkålsfrön, 1 kanelstång, 2tsk sichuanpeppar, 6 kryddnejlikor allt malet)
8 salladslökar
2 msk ingefära, finhackad
½ dl soja
½ dl risvinäger

Kinesiska pannkakor
5 dl mjöl
4 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
1 citron zest + juice
2 rivna vitlöksklyftor
Smör till stekning

Hoisinsås
2 msk soja
1 dl tahini
2 msk sesamolja
1 tsk sambal olek
2 msk kaffe
2 msk risvinäger
3 ½ msk honung
1 dl bbqsås

Chiligurka
1 gurka, tunt skivad
½ dl Gujangpaste
½ dl Risvinäger
1 citron, zest och jucie
2 msk hackad koriander
Jordnöts-sesamröra
1 dl vita sesamfrön
1 dl saltade jordnötter
1msk flytande honung
1 citron, zest och juice
3msk jordnötsolja

5 dl råkost (rättika, morot, salladslök tunt strimlad)

Peking anka
Klappa in ankorna runt om kring med five spice och stek dem från kall panna med fettet neråt, låt det spotta och fräsa en stund så att fettet börjar smälta och får snygg färg, stek snabbt på andra sidan med. Kör sen in ankan på 120grader i ca 10 minuter. Ta ut ankan och låt den vila. Stek sen på ankan runt om med salladslöken, ingefära, vinäger och soja. Låt det hela koka ihop lite snabbt så ankan och salladslöken blir glazad.

Kinesiska pannkakor
Vispa ihop alla ingredienser och stek pannkakor i lite smör i en panna så pannkakorna blir tunna och bleka.

Hoisinsås
Vispa ihop alla ingredienserna.

Chiligurka
Krama ihop alla ingredienserna och låt det stå och dra ett tag.

Jordnöts-sesamröra
Mixa alla ingredienserna i en mixer tills allt är slätt.

Servering
Fram med allt på bordet och lått alla gästerna hugga in. Garanterat succé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om