Under pandemin träffades många runt grillen eller vid en eldstad ute i naturen.
Varför inte fortsätta med det? Allt smakar ju så mycket bättre utomhus.
– Det handlar om sensorik, smak- och doftupplevelser. Utomhus, och i samband med rörelse, tar vi djupare andetag vilket aktiverar vårt luktsinne som i sin tur höjer smakupplevelsen, säger Louise Ridderström.
Bland mycket annat är hon kock och lärare i utomhuspedagogik. I bagaget finns dessutom en utmärkelse som Årets vildmarkskock.
Men det finns fler anledningar än smakliga till att hylla utomhusmatlagning, i familjer men också i kompisgäng.
– Det sänker ribban att ses i ett vindskydd istället för runt en välmanglad vit duk. Alla kan hjälpa till. Kanske vandrar man eller plockar svamp före eller efter. Mycket går dessutom att förbereda hemma så att det inte blir så krångligt.
Välkommen till en idel östgötsk utemiddag!
Viltwok 4 pers
500 g vildsvinskött (skinkstek, karré, kotlett eller filé)
½ dl vin
½ dl svartvinbärssaft
½ dl soja
1–2 msk koncentrerad fond
2 vitlöksklyftor
2 tsk timjan, eller en kruka färsk
1 kruka persilja
1 purjolök
200 g svamp
salt och peppar
Lätt kokta potatisar i bitar (efter hunger)
2 morötter skurna i stavar
1 palsternacka i slantar
3–4 små gulbetor
500 g brysselkål (beroende på hur mycket potatis man väljer)
Sås
250 g crème fraiche
1 dl lingonsylt
Hackad persilja
Hackad timjan
Skär köttet i strimlor. Häll vin, soja, vitlök och timjan i en skål, blanda och lägg i köttet. Låt stå minst 30 min (kan göras hemma).
Skala och skär rotsaker och potatis. Förkoka potatisen hemma. Rensa och skär svampen. Ta upp köttet ur marinaden och spara marinaden.
Bryn köttet i muurikka eller gjutjärnskärl över öppen eld. Tillsätt rotsaker, purjo, potatis och svamp och stek mjukt. Smaksätt woken med lite av marinaden. Smaka av med salt och peppar. Strö färska lingon, hackad persilja och timjan över woken strax före servering.
Servera med lingon-crème fraiche.
Stampa cirka 15 st
5 dl filmjölk
½ dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1½ liter rågsikt
Detta kan du göra hemma: Blanda alla torra ingredienser för sig och alla blöta ingredienser för sig.
Detta gör du ute: Blanda samman degen väl, i en bunke, ett kärl till stormköket eller en plastpåse.
Baka ut till tunna kakor som gräddas i stekpanna eller på plåt över öppen eld i torr panna.
Picklade rotsaker
2 dl socker
1 dl ättika
2 dl vatten
Majrova, pumpa eller rotsaker du gillar
Blanda lagen och tillsätt exempelvis kryddnejlikor, hel kanel eller dillfrön. Skala och finstrimla (majrova) eller tärna smått (pumpa) och koka al dente i lagen.
Saffranskrabbelurer 4 pers
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5–2 dl mjölk
1 paket saffran
2 ägg
Blanda ihop socker, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker väl. Lös upp saffran i mjölken och rör runt ordentligt så att saffranet blandar sig. Häll i mjölk, saffran och ägg i smeten och rör samman till en klumpfri smet. Ta med i tät flaska eller bunke.
Stek på stormkök, muurikka eller i en stekpanna över öppen eld i rikligt med smör, 2–4 minuter på varje sida. Servera med sylt och en klick crème fraiche.
Varm kryddig dryck
2 dl koncentrerad valfri saft
6 dl vatten
1 kanelstång
½ tsk kardemummakärnor
Späd saften med vatten. Häll den i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka upp och låt dra ca 30 min. Sila bort kryddorna och hetta upp saften innan den hälls på termos.