Rättegången avslutad – så sa vittnena

Åklagare Ulrika Grenerfors yrkade på att Ydrebon, som bland annat är misstänkt för vållande till annans död, grovt brott, ska dömas till tre års fängelse efter dödsolyckan mellan Forsnäs och Rydsnäs i början av december förra året. Mannens advokat menade att alla åtalspunkter inte var styrkta utan att hans klient ska dömas till ett kortare fängelsestraff.

25 januari 2019 20:15

Det var en känslosam dag i sal 14 i Linköpings tingsrätt i dag när rättegången mot Ydrebon, som misstänks för bland annat vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov olovlig körning, avslutades.

Två poliser och en brandman vittnade hur de upplevde situationen när Ydrebon vid midnatt mellan den 3 och 4 december förra året forcerade avspärrningarna efter att två och en halv timme tidigare kört på en motionär, som avled av sina skador, på länsväg 134 mellan Rydnäs och Forsnäs.

Första polisen vittnade om hur hon först hörde ett skrik från brandmän och kollegor en bit bort för att strax därefter få se en bil med ett framljus och trasig vindruta.

– Jag hoppar in i polisbilen och tar upp jakten på bilen som kör rakt igenom avspärrningarna.

Brandmannen berättade om hur han höll på att plocka in så kallade blixtpuckar, som ger ett blinkande sken, som lagts ut mitt i vägbanan.

– Jag står nerhukad mitt på vägen och ska plocka upp en blixtpuck när bilen kommer med full fart och jag får slänga mig ner i diket. Det var en riktig skräckupplevelse.

Den andre polisen som vittnade var ytterst nära att krossas mellan sin polisbil och den flyende föraren.

– Jag stod bakom min bil och plockade ur grejer från kofferten, då det kommer en bil. Jag hinner kasta mig undan så pass att den flyende bilen bara snuddar mitt ben. Hade jag stått kvar hade jag klämts mellan bilarna.

Två polispatruller for efter den flyende bilen och färden stannade på en mindre grusväg en bit in från länsväg 131, några kilometer från Österbymo. Här greps Ydrebon.

– Jag menar att det är så mycket bevisning både tekniskt och med vittnesförhör att Ydrebon ska dömas på samtliga nio åtalspunkter till ett fängelsestraff på tre år, sa åklagare Ulrika Grenerfors i sin slutplädering.

Mannens advokat, Johan Ritzer, var av en annan åsikt:

– Det finns brister i bevisning som gör att min klient inte kan fällas för alla åtalspunkter. Jag menar att straffvärdet är tre till fyra månader och att häktningen ska hävas.

Efter 30 minuters förhandling av rättens ledmöter så beslöt rätten att Ydrebon ska vara kvar i häktet. Dom i målet kommer den 1 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell