Psykologen: Så kan du dämpa coronaångesten

Psykologen Lisa Backlund har en del tips på hur man kan tackla den ångest som många kanske känner just nu.

Den här typen av bilder, från Italien, är en källa till ångest just nu.

Den här typen av bilder, från Italien, är en källa till ångest just nu.

Foto: Alessandra Tarantino/TT

Östergötland2020-03-19 08:00

Dödsfall, virussmittade, börsfall, jobba hemifrån, människor med skyddsutrustning, inställda resor, varsel, stängda skolor, avbokade evenemang, tomma gator och färre sociala kontakter. På bara ett par veckor har vår vardag förändrats drastiskt.

Det är förståeligt att många känner ångest just nu. 

– Det är en fullständigt normal reaktion att känna oro, ångest och rädsla med tanke på det som händer, säger Lisa Backlund, psykolog vid vårdcentralen Valla i Linköping.

Människor reagerar olika på det som händer.

– Vissa följer sina vardagsrutiner. Man äter, sover och går till jobbet. För de här människorna är det inga problem.

– Vissa får det svårare att följa sina rutiner, de kanske inte sover så bra och äter dåligt. Då kan man behöva strategier. Här är det viktigt att ta del av betrodda källor som Folkhälsomyndigheten och 1177 när man söker information. Man ska inte lita på ryktesspridning som kan pågå i sociala medier, säger Lisa Backlund.

Enligt Lisa Backlund finns det en del åtgärder som kan göras för att dämpa coronaångesten.

– Framför allt handlar det om att försöka hålla sig till sina vardagsrutiner. Det finns restriktioner och begränsningar som påverkar det vardagliga, men då är det viktigt att man håller kontakten med anhöriga och vänner via telefonen.

När det gäller att ta del av information, kan de som känner ångest behöva avgränsa flödet.

– Man kan bestämma sig för att ta del av nyheterna en gång på morgonen och en gång på kvällen. Den övriga tiden läggs åt annat, exempelvis jobba, laga mat och ha kontakt med familj och vänner. 

– Viktigt att tänka på här är också att man inte tar lässtunden för sent på kvällen. Ta del av nyheterna ett par timmar innan du ska sova, annars kan det bli oroligt och man får svårt att somna. Gör något för att gå ner i varv, exempelvis en avslappningsövning, böcker eller tv innan du går och lägger dig, säger Lisa Backlund.

Om det blir svårare att ta en fika, träna eller gå på evenemang finns det andra aktiviteter som är lättare att genomföra.

– Man kan exempelvis ägna sig åt spel eller pyssel. En annan källa till lugn är ju naturen. Även om du kanske nu får gå själv, så är en lång promenad ett bra tips.

Hur påverkas människor som redan innan lider av psykisk ohälsa?

– Det är väldigt olika från person till person. En del kan må sämre, en del känner inte av någonting. Det finns inga generella svar på den frågan, säger Lisa Backlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!