Problemet Kaplan

Islamiska statens besinningslösa våldsregemente skakar en hel värld.

14 oktober 2014 17:49

"Jag har sett tiotals, kanske hundratals, kroppar med huvudena avhuggna", säger familjefadern Amin Fajar som flytt IS-krigarnas belägring av den syriska staden Kobane (Aftonbladet 14/10). Fred Adams vid Human Rights Watch rapporterar om hur IS systematiskt tillfångatar kvinnor i Syrien och Irak: "Vi har hört chockerande berättelser om att de tvingas konvertera, utsatts för tvångsgiften, sexuella övergrepp och slaveri" (DN 14/10). Jihadisternas brutalitet är inget som hämmar rekryteringen av frivilliga. Tvärtom.

Enligt Säpo strömmar nu ett "exceptionellt stort" antal resande till Syrien. Risken för terrordåd i Sverige bedöms öka när jihadistrekryterna återvänder. Vad lockar unga män att delta i islamisternas blodbad? Säpo, som kartlagt kretsarna inom den islamistiska miljön, svarar: "Vissa ser det som en religiös plikt. Andra har en ideologisk övertygelse om att de måste ner och slåss mot orättvisor. I många andra fall handlar det om personer i utanförskap som ser resan som ett äventyr som ger mening i livet" (GP 12/10).

Mehmet Kaplan (MP), ny bostadsminister i Löfvens regering, har en annan uppfattning. I den turkiska tidningen Star (12/10) slog han fast att det är den utbredda islamofobin i Europa som driver unga män i armarna på IS. Detta är alltså samme Kaplan som vid ett Almedalsseminarium om islamofobi i somras likställde jihadistrekryterna med svenska frivilliga i finska vinterkriget. Den hårresande bagatelliserande jämförelsen har sedan Kaplan beklagat som "missriktad" och i P1 Morgon förklarade han: "Jag försökte problematisera frågan om att när unga människor från Sverige bland annat åker ner till krigshärdar i nuvarande Syrien och Irak, så skapar det en kollektiv skuldbeläggning av unga muslimer i Sverige och andra länder. Och det här är någonting som jag tycker är djupt problematiskt" (6/10).

Så det djupare problemet är inte att muslimska ungdomar ansluter sig till massmördare? Utan "skuldbeläggningen"? Och att roten till det onda är europeiska islamofober, vilka bär ansvaret för förvandlingen av muslimska pojkar till halshuggande, kvinnoförslavande IS-krigare? Ursäkta, men den offerargumentationen känns bisarr.

Kaplan har tidigare haft framträdande positioner i Sveriges muslimska råd och Sveriges unga muslimer. Han har haft samröre med internationella Muslimska brödraskapet, som strävar efter en islamisk stat. Han har bjudit in den ökända antisemiten och islamistsympatisören Yvonne Ridley till riksdagen (något han tvingats be om ursäkt för). I Dagens Industri den 14/10 anklagade S-debattören och muslimen Nalin Pekgul honom för att ha en dold islamistisk agenda, vilket Kaplan bestämt förnekat. Sitt uttalande i turkisk press nyanserar han också med orden: "All typ av extremism frodas i förhållanden där människor upplever att de är alienerade. Därför är det viktigt att det civila samhället uppmuntras att ge unga sitt stöd och får de resurser som krävs till det" (SvD 14/10). Däri har Kaplan en poäng.

Problemet är att Mehmet Kaplan tycks återfalla i relativiserande och fördunklande resonemang om islamismen som reser frågetecken om hans egentliga värderingsbas. Samt icke minst: lämpligheten som minister.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christian Dahlgren