Linköpingselever prisas i stor uppfinnartävling

Sex elever från två Linköpingsskolor har vunnit pris i Sveriges största uppfinnartävling för unga.
"Man blir sugen på att fortsätta uppfinna", säger Linnea Hjelm.

Linnea Hjelm, Vilda Lindgren, Meja Myrgård och Sara Brofeldt med sin uppfinningsprototyp.

Linnea Hjelm, Vilda Lindgren, Meja Myrgård och Sara Brofeldt med sin uppfinningsprototyp.

Foto: Privat

Priser & utmärkelser2021-05-19 09:00

Sex niondeklassare från Linköping har placerat sig på prispallen i Sveriges största uppfinnartävling för unga, Finn upp. Uppfinningarna är resultatet av skolprojektet "Uppfinnarresan". Julia Mathiesen och Malin Lundström från Malmslättsskolan Tokarp tävlade med sin uppfinning "Avloppspåsen". Den placeras i golvbrunnen i duschen och fångar upp hår och annat skräp, så när avloppet ska rensas är det bara att byta påse. Juryns motivering lyder: "En enkel och just därför så klurig lösning på stopp i rören". Produkten, som än så länge bara är en prototyp, är tillverkad av återvunnet material för att värna om miljön.

– Jag kom på idén en gång när mamma bad mig rensa avloppet för att det var stopp. Det var så sjukt vidrigt så jag tänkte att det här behöver man göra något åt, säger Julia Matheisen.

Över 500 elever i ålder 12-15 år från hela Sverige deltog i tävlingen, och 20 av dessa ska nu få pris för sina uppfinningar.

– Det känns så sjukt, vi blev väldigt förvånade när vi fick höra att vi hade vunnit, säger Malin Lundström.

Även Linnea Hjelm, Meja Myrgård, Sara Brofeldt och Vilda Lindgren från klass 9S2 på Folkungaskolan har vunnit pris i tävlingen. Deras "BLS Bus light sensor" känner av var i bussen lediga sittplatser finns, och visar detta på en skärm vid ingången.

– Idén uppstod när jag skulle ta bussen hem och fick gå runt länge och leta efter någonstans att sitta. Det kändes stelt, som att alla kollade på mig och till slut gav jag upp, berättar Sara Brofeldt.

Meja Myrgård fyller i:

– Vi tänkte också på corona, att busschauffören kan ställa in vart det ska finnas lediga sittplatser och stoppa fler passagerare från att gå på om det blir för fullt.

Eleverna säger att projektet har varit roligt och givande.

– Man blir sugen på att fortsätta uppfinna och bidra till samhället och ge människor en lättare vardag, säger Linnea Hjelm.

De unga uppfinnarna ser fram emot en festlig prisceremoni kommer att arrangeras på Nobel Prize Museum i Stockholm måndagen den 24 maj. Vinnarna får stipendier på upp till 5000 kr. Vad som ska göras med pengarna är inte riktigt bestämt än.

– Kanske spara dem, säger Julia Matheisen från Malmslättsskolan Tokarp.

– Vi tänkte sätta in dem i klasskassan och göra något kul och coronavänligt tillsammans nu när vi slutar grundskolan, säger Linnea Hjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!