Regioner har vädjat till regeringen att säkra tillgången på sjukvårdsmaterial. Framför allt är det brist på provtagningsmaterial och personlig skyddsutrustning, vilket vi tidigare har berättat om. Bristen syns även inom primärvården i Östergötland. Där har förråden på vissa vårdcentraler varit tomma i början på smittspridningen.
– Från början hade inte alla skyddsutrustning utifrån den rekommendation vi hade sagt, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i regionens särskilda ledningsgrupp. Det har man lyft till oss och nu har vi bestämt att alla ska ha samma skyddsutrustning.
Enligt Rickard Lundin fanns en osäkerhet från början vilken typ av utrustning som krävdes vilket gjorde att det blev ett glapp innan personalen kunde skyddas på rätt sätt. Men nu ska det finnas där det behövs.
– Det är så det blir när man får en riktlinje som ska omsättas regionalt. Men det har vi rättat till nu. Vi har varit tydliga med vilken utrustning som ska användas vid en viss typ av vårdåtgärd.
Riktlinjerna för primärvården är att ha munskydd, visir och skyddsförkläde. Den mest avancerade utrustningen, som munskydd med högre skyddsklass, prioriteras till sjukhusen.
– Man får en mindre kvantitet utifrån de prioriteringar som vi gör, säger Rickard Lundin.
Inom primärvården märker personal av att det börjar bli brist på skyddsutrustning. Det berättar Carin Larnert Hansson, specialist i allmänmedicin på vårdcentralen i Skänninge.
– Tillgången på skyddsutrustning är begränsad och måste därför användas med god eftertanke så att inte detta tar slut.
Mer än hälften av de telefonsamtal som vårdcentralen får ta emot från allmänheten handlar om coronaviruset.
– De undrar framför allt när man ska söka vård, säger hon.
Personalen jobbar med att separera andra åkommor än infektioner från de som är förkylda, hostiga, snuviga i någon mån från varandra.
– Alla med infektioner betraktas som möjlig Corona och vi har då skyddskläder, mask, visir och så vidare. Detta för att inte själva bli sjuka.
De nya direktiven att hålla sig hemma även vid milda symptom märks genom en större frånvaro bland personalen.
– Det är viktigt att bara söka vård om symtomen är allvarliga. Corona är som den vanliga influensan i de flesta fall och läker ut med vila och återhämtning, säger Carin Larnert Hansson.