M går till val under parollen "Ett friare och säkrare Europa". Säkrare genom att stödja Ukraina, öka vapenproduktionen, stärka bevakningen av EU:s gränser och att införa en "specialpolis" mot gängkriminalitet.
TT: Ska fransk polis få gripa en svensk i Sverige?
– Ja, men i samarbete med svensk polis.
Sådant berör nationella kärnvärden, vilket traditionellt gör EU-länderna motsträviga. Men Tobé säger:
– Alla regeringar upplever nu att vi har så pass stora problem och inser att vi måste göra mer på europeisk nivå.
Han tror att det går att driva på för att få EU-kommissionen att ta initiativ på området, eftersom M:s partigrupp i EU-parlamentet, EPP, står bakom förslaget.
Parlamentet kan själv inte lägga fram lagförslag.
Stärkta gränser
Tobé har de senaste åren i Bryssel arbetat mycket med EU:s nya migrationspolitik som nu är i hamn. Men han vill fortsätta, bland annat med mer resurser till EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex.
– Vi behöver också ha EU:s gränsvakter på plats i Nordafrika, säger Tobé.
Ett "friare" Europa i M:s paroll handlar bland annat om ekonomiskt frihet och att stärka EU:s konkurrenskraft. Tobé ser en konflikt med de rödgröna i klimatfrågan, som han menar inte bryr sig om jobb och företagande.
– De driver på en klimatpolitik som i grunden innebär att vi blir fattigare.
Därför kan Tobé inte svara rakt ja på om han tänker rösta för EU-kommissionens föreslagna nya delmål för att minska utsläppen, 90 procent till 2040.
– Jag vill först diskutera hur vi ska uppnå det. Vad betyder det för Europas konkurrenskraft, för kärnkraften och för svensk skog.
Tydliga krav
Ett "friare" Europa handlar även om att slå vakt om rättsstat och demokrati.
– I Polen införs hbtqi-fria zoner och kvinnans självklara rätt att bestämma över sin egen kropp utmanas, säger Tobé.
Han vill arbeta för att aborträtten ska grundlagsskyddas. Det kräver ändringar i EU-fördraget, vilket är en komplicerad process.
Från rödgrönt och liberalt håll varnas för att högernationalistiska och EU-fientliga partier är på frammarsch och för att EPP kan komma att samarbeta med dem.
– Jag tror att det mittenhögersamarbete vi har i dag består, men jag är också beredd att jobba med konstruktiva partier till höger när det kommer till migration, brottslighet och kärnkraft, säger Tobé.
Han pekar på att EPP satt upp "rätt" tydliga krav för vilka man kan samarbeta med.
– Man ska vara för Ukraina, stå upp för rättsstaten och vara en konstruktiv Europakraft, säger Tobé.
– Det exkluderar till exempel polska Pis och det innebär att samarbete med AFD i Tyskland och Le Pen i Frankrike inte är aktuellt.