Hårdare tag mot tiggare får kritik

Regeringen vill göra det lättare för markägare att avhysa tiggare. Kritiker ser förslaget som en fortsättning på månghundraåriga förföljelser.

Pressträff. Justitieminister Morgan Johansson, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke presenterade regeringens åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige under onsdagen.

Pressträff. Justitieminister Morgan Johansson, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke presenterade regeringens åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige under onsdagen.

Foto: Bertil Ericson/TT

Politik2015-06-25 06:45

En utredare ska föreslå enklare regler för avhysningar från privat mark, berättade justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff där regeringen presenterade åtgärder för utsatta EU-medborgare. Enligt polisen finns cirka 300 otillåtna bosättningar i landet.

– Det är ingen långsiktig lösning på tiggeriproblemet att låta människor bo precis var de vill, säger Johansson.

I dag är avhysningar väldigt krångliga. Markägaren måste ta reda på vilka personer som finns i ett läger, betala 600 kronor i avgift per person till Kronofogdemyndigheten och sedan be polisen om hjälp.

Förslagen får frätande kritik från föreningen Hem, som jobbar frivilligt med EU-migranter i Stockholm.

– Det här är inget åtgärdspaket för att bekämpa tiggeri, utanför att bekämpa ­romer. Det har man hållit på med sedan 1700-talet, utropar aktivisten Sven Hovmöller, till vardags universitetsprofessor.

Avhysningar är dyra och inhumana och kvarhåller människor i hemlöshet, menar föreningen. Hovmöller förespråkar i stället att oanvänd mark upplåts för husvagnar och enklare ­bostäder, där då också undervisning och social hjälp kunde organiseras.

Ann Wedin, ­samhällspolitisk rådgivare på Röda Korset, vill avvakta hur förslaget blir, men påpekar:

– Det är oerhört viktigt att man parallellt fortsätter arbetet med att lyfta goda exempel från kommunerna på hur man kan hitta legalt boende.

Leif Klingensjö, sektionsledare vid Sveriges Kommuner och Landsting, är positiv så här långt, även om han medger att det är en risk att avhysta bara slår sig ner en bit bort i stället.

– Så är det ofta nu, men det är väl det man ska utreda. Vi kan inte ha tillfälliga bosättningar hur som helst.

Daniel Andersson, kommunalråd (FP) och ordförande för Omsorgsnämnden, tycker att regeringens förslag är ett steg i rätt riktning.

– Det är bra att lagen uppdateras. Vi skulle kunna få problem med illegala boenden även här i Linköping och då behövs ett bra regelverk. Äger man mark ska man också få råda över den. Tältläger kan vi inte acceptera, säger Andersson.

Han anser dock att regeringens förslag både är vagt och otillräckligt.

– Tiggeri är misär. Våra EU-medborgare behöver hjälp omedelbart. Vi har inte tid att vänta in nya lagstiftningar. Vi vill avsätta 100 miljoner kronor från biståndsbudgeten snabba insatser i Rumänien.

Katarina Stintzing

Ola Westerberg (TT)

Andreas Hedfors (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om