Spärrade av efter fynd– nu är pojke misstänkt

I juni i år skickades nationella bombskyddet ut till Garnisonsområdet efter att ett misstänkt farligt föremål hittats utanför polishuset. Nu är en pojke misstänkt för sabotage.

Stora delav av Garnisonen spärrades av efter att fyndet fjorts utanför polisens lokaler i juni.

Stora delav av Garnisonen spärrades av efter att fyndet fjorts utanför polisens lokaler i juni.

Foto: Pelle Johansson

Polisiärt arbete2019-09-12 10:42

Det var den 12 juni i år som stora avspärrningar sattes upp i Garnisonsområdet i Linköping. Anledningen var att ett misstänkt föremål, som placerats utanför polisens lokaler på området, misstänktes vara farligt. Först efter flera timmar kunde nationella bombskyddet konstatera att föremålet var helt ofarligt. Polis och åklagare menar dock att föremålet tillverkats för att se farligt ut och på så sätt "skapa rädsla och oro".

Under tisdagen greps en pojke, som är under 18 år, misstänkt för sabotagebrott. Pojken förhördes innan han frigavs och överlämnades till socialtjänsten. Misstankarna kvarstår dock mot personen och åtal kommer att väckas, säger åklagare Ola Björstrand i ett pressmeddelande från Polismyndigheten.

Pojken är hemmahörande i Linköpings kommun och nekar till brott. 

Kan du berätta om något som ledde fram till den här personen?

– Jag kan säga så mycket som att det är ett gediget och uthålligt polisarbete som har lett fram till misstankarna. Mer detaljer kan jag inte gå in på, säger Ola Björstrand.

Nekar han helt och hållet till inblandning eller nekar han till uppsåt?

– Jag konstaterar att han förnekar brott, och så som jag uppfattar det, att han helt och hållet förnekar brott.

Har han medgett att han har haft något över huvud taget med föremålet att göra?

– Det är sådana detaljer jag inte kan gå in på tyvärr.

När det gäller ungdomsbrott har åklagaren enligt lagen sex veckor på sig från det att ungdomen delgivits misstanke till att väcka åtal.

Kommer du kunna hålla sexveckorsregeln?

– Jag brukar säga att alla ungdomsutredningar ska gå skyndsamt och sex veckor är en yttersta horisont. Nu är det här en utredning som är omfattande och i vissa delar teknisk juridik, vilket gör att det kommer att ta en viss tid. Jag räknar ändå med att så snart som möjligt ta beslut i åtalsfrågan.

Ola Björstrand påpekar samtidigt att man får går över fristen i vissa fall, och vill inte ge någon prognos för när åtal kan väckas.

– Jag känner mig inte bunden av den vägledningen i lagen eftersom det finns undantag som är tillämpliga på just det här fallet.

Har förhören fört utredningen vidare, även om han förnekar?

– Det är sådana uppgifter jag inte vill gå in på med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Ola Björstrand.

Karta: Garnisonen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!