Sedan början av året har polisen tagit emot fyra anmälningar om falska sedlar. Vid två av tillfällena är det personer som har annonserat ut mobiltelefoner som har drabbats när de tagit emot betalningen. "En köpare har dykt upp och betalat 7 000 respektive 6 000 kronor kontant. Sedlarna har senare visat sig vara falska", skriver polisen.
I två andra fall har, i Linköping, respektive i Finspång, falska sedlar använts för att försöka köpa mat eller tobak. Kassapersonalen upptäckte dock att det rörde sig om förfalskade sedlar.
Polisen noterade redan i slutet av förra året att falska sedlar var i omlopp i Östergötland. Under november och december i fjol fick polisen in fyra anmälningar.
Att betala med falska sedlar är ett bedrägeribrott som rubriceras som olovlig befattning med falska pengar och kan ge ett fängelsestraff i upp till två år. Antalet förfalskade sedlar har ökat på senare år: Under 2015 undersöktes cirka 300 falska sedlar på Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping. Under årets första åtta månader förra året undersöktes 700 sedlar.
Polisen uppmanar nu allmänheten till vaksamhet, särskilt om man står i begrepp att sälja begagnade varor mot kontant betalning.
Den som vill kontrollera att en sedel är äkta bör titta på säkerhetsdetaljerna. På sedlar av högre valörer finns ett säkerhetsband. När sedeln utsätts för rörelse ska ett motiv i säkerhetsbandet växla mellan en kungakrona och texten ”KR”.