Linköpingsbon Sam fraktar stridsutrustning till Ukraina

Linköpingsbon Sams skĂ„pbil Ă€r full av kĂ€ngor, skalpeller och drönare. Utrustning som ska hjĂ€lpa den ukrainska militĂ€ren vid frontlinjen. “Min bror Ă€r fem mil bort och strider för landet”.

Bilen Àr vÀlpackad, lÄdorna vÀlplanerade. Det har varit mycket arbete men hÀr Àr det bara nÄgra timmar kvar tills alla lÄdor ska lÀmnas över vid den ukrainska grÀnsen.

Bilen Àr vÀlpackad, lÄdorna vÀlplanerade. Det har varit mycket arbete men hÀr Àr det bara nÄgra timmar kvar tills alla lÄdor ska lÀmnas över vid den ukrainska grÀnsen.

Foto: Albin Wiman

Polen2022-03-06 07:35

KvĂ€llen Ă€r kylig i den polska staden Stalowa Wola. 

Sam Slobodian har kört hela dagen. I framrutan pÄ den röda skÄpbilen ligger en ukrainsk flagga. Eller, det Àr frÄn början en svensk vimpel, som nu gjorts om. Sam Àr uppvÀxt i Ukraina men har bott i Sverige i fyra Är. De blÄgula fÀrgerna kÀnns som hemma, oavsett vilket land som Àr avsÀndaren.

SkĂ„pbilen Ă€r proppfull med bland annat militĂ€rryggsĂ€ckar, ficklampor och kamouflagenĂ€t som samlats ihop i Östergötland. Utrustningen ska skĂ€nkas till den ukrainska armĂ©n.

NÄgra mil frÄn dÀr vi stÄr, pÄ andra sidan grÀnsen, strider Sams bror mot ryska styrkor.

– Det hĂ€r Ă€r saker som mĂ€nnen och kvinnorna vid frontlinjen behöver. Utrustning som fĂ„r dem att leva lĂ€ngre. Om nĂ„gon blir skjuten behövs till exempel första hjĂ€lpen, sĂ€ger Sam och rotar runt i en lĂ„da.

Om tre timmar ska han vara pÄ plats vid den ukrainska grÀnsen för att möta upp en man frÄn civilförsvaret. Mannen, som Àr en slags försvarsamordnare, ska kontrollera Sams last innan sakerna skickas till den ukrainska staden Khmelnitskiy. DÀr fördelas utrustningen av armén sÄ att sakerna kommer till nytta dÀr de bÀst behövs.

– Titta hĂ€r! Den hĂ€r kĂ€nner ni vĂ€l igen?, sĂ€ger Sam leendes och hĂ„ller upp en orange konservburk med gulaschsoppa frĂ„n Findus.

undefined
Det Àr egentligen en svensk flagga, men Sam har gjort om den till en ukrainsk. Den ligger bredvid honom i framsÀtet nÀr han kör.

I skÄpbilen finns Àven tre kompletta fÀltutrustningar till soldater i strid. De har donerats av Sams chef, greve Thure-Gabriel Bielke som förvaltar Sturefors gods marker.

– Jag Ă€r sjĂ€lv reservofficer. FĂ€ltutrustningarna innehĂ„ller allt man behöver för att överleva ute pĂ„ fĂ€ltet, sĂ€ger han i telefon nĂ€r Corren ringer frĂ„n Polen.

NÀr Sam bestÀmde sig för att Äka ned till grÀnsen sÄg Thure-Gabriel Bielke en chans att snabbt fÄ ned sitt bidrag till Ukraina.

– Sam Ă€r anstĂ€lld hos oss som fastighets- och djurskötare. Det Ă€r fint att se hans engagemang.

I Sturefors förbereder sig nu Thure-Gabriel Bielke pÄ att ta emot ukrainska mÀnniskor pÄ flykt.

– Vi ser över vĂ„r förmĂ„ga att tillfĂ€lligt hĂ€rbĂ€rgera flyktingar i vĂ„ra fastigheter, sĂ€ger han.

undefined
Batterier och ficklampor Àr nÄgra av de mÄnga saker som behövs i kriget.

Det hĂ€r Ă€r andra gĂ„ngen vi trĂ€ffar Sam. För en vecka sedan intervjuade vi honom hemma i Linköping. DĂ„ – nĂ€r kriget bara var inne pĂ„ sin andra dag – var Sam arg och ledsen. Nu Ă€r han beslutsam.

– Det Ă€r skönt att ha en uppgift. Nu kĂ€nner jag mig lugn och fokuserad. Jag bidrar och gör det som Ă€r bĂ€st för Ukraina och Europa.

Dessutom har han fÄtt positiva besked.

Precis innan Sam Äkte fick han nÀmligen ett efterlÀngtat samtal frÄn Migrationsverket. En handlÀggare berÀttade att en kvinna och hennes dotter nyss hade anlÀnt med fÀrjan till Karlskrona. De heter Maria och Anna, sade telefonrösten. KÀnde Sam möjligtvis dem?

Det gör han. Maria Àr hans syster. Anna hans systerdotter.

– Jag köpte direkt biljetter till Linköping Ă„t dem. Det kĂ€nns bra att de nu Ă€r trygga i Östergötland.

undefined
Dagen efter att Sam lÀmnat över militÀrutrustningen vid grÀnsen fÄr han en bild skickad till sig. Sakerna har kommit fram till den ukrainska armén.

Sam hÄller upp en drönare. Den köpte han för att kunna fota sin sommarsemester i Skandinavien. Men drönaren hann aldrig ta nÄgra foton av norska fjordar och svensk granskog. Den ska fÄ ett viktigare uppdrag: att spana pÄ rysk militÀr.

– Den gör större nytta i den ukrainska armĂ©n. Mina semesterdrömmar fĂ„r vĂ€nta.

Sam drar igen skjutdörren till skÄpbilen. Vi vinkar hej dÄ. Dagen efter skickar han en bild pÄ militÀrer med hÀnderna fulla av kartonger.

Utrustningen har kommit fram.

I Sturefors förbereder sig greve Thure-Gabriel Bielke pÄ att ta emot ukrainska mÀnniskor pÄ flykt.
I Sturefors förbereder sig greve Thure-Gabriel Bielke pÄ att ta emot ukrainska mÀnniskor pÄ flykt.
Komplett fÀltutrustning

Komplett fÀltutrustning för en soldat innehÄller bland annat:

RyggsÀck, stövlar, strumpor, underklÀder, fleece-set, ulltröja, vindjacka- och byxor, mössa, vantar, hand- och fotvÀrmare, pannlampa med batterier, sovsÀck, liggunderlag, vattentÀt packpÄse, första-hjÀlpen, termos, frystorkad mat, kamouflagenÀt- och tejp.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!