Upptäck Östergötland genom kajakpaddling

Intresset för att paddla kajak har ökat. Idag erbjuds kajakpaddling på flera platser runt Linköping och Åtvidaberg.

Julia har drivit kajakuthyrningsföretaget sedan 2018. Idag erbjuds fler ställen att paddla på samt kurser och kombinerade paddlingar t ex med klättring.

Julia har drivit kajakuthyrningsföretaget sedan 2018. Idag erbjuds fler ställen att paddla på samt kurser och kombinerade paddlingar t ex med klättring.

Foto: Sandra Lindblom

Paddling2022-06-26 17:00

Naturnära upplevelser på hemmaplan tilltalar allt fler. Det är många som väljer att upptäcka nya miljöer från sjösidan och samtidigt få motion. Idag finns det möjlighet att paddla kajak på flera ställen i och runt Östergötland.

– Alla platser har något speciellt, berättar Julia Wiberg som drivit kajakuthyrning sedan 2018. 

undefined
Julia har drivit kajakuthyrningsföretaget sedan 2018. Idag erbjuds fler ställen att paddla på samt kurser och kombinerade paddlingar t ex med klättring.
undefined
Kajakvagnen. Vid bokning erhåller man en kod till skåpet där kajaken man ska använda finns.

Första kajakstationen placerade företaget i Grebo vid sjön Ärlången. Här är parkeringsmöjligheterna bra och kajakerna nära vattnet. Vill man går det att kombinera paddlingen med klättring vid Klätterklippan, det går även att besöka Kärringberget vilket blir alltmer populärt. Där finns även en liten grotta som man tar sig in i med kajak. Ärlången är en del av det stora kanalsystemet och det är många vana paddlare som gärna tar sig ut på längre sträckor. 

Julia poängterar att det finns vissa krav för den som ska ut och paddla kajak. Säkerheten är viktig. Man ska vara simkunnig och alltid använda flytväst som tillhandahålls vid bokningen. Det gäller att ha kläder efter väder, använd gärna keps mot solen och ett ombyte med torra kläder i en försluten plastpåse är att rekommendera.

undefined
De flesta kajaker som finns att hyra är lite stadigare nybörjarkajaker med 1-3 sittbrunnar.

– Sjöar är ett bra ställe att börja paddla på då de är mindre utsatta för vind även om det kan blåsa en del på öppet vatten. Allra bäst är det att börja i kanaler som är ännu mer skyddade.



Kanaler finns det gott om runt Linköping. Vid Hovetorp erbjuds en lugn paddling i kanalen ända till Stora Rängen eller Bjärka-Säby och det finns många badplatser om man blir badsugen. För den historieintresserade går det att börja paddlingen vid Brunneby ut i Göta kanal.

– Där kan man paddla en riktigt lång sträcka utan att behöva ta upp kajaken. Det är en väldigt speciell känsla att paddla i akvedukten över vägen.

De som vill paddla centralt i Linköping kan utgå från stationen vid Scandic. Här erbjuds en häftig naturupplevelse i den lummiga och mysiga miljön runt Stångån samtidigt som man får se staden från en ny vinkel.

Förutom kajaker erbjuds även SUP vid Bysjön i Åtvidaberg och nytt för i år är kajakpaddling i Yxningen. Med sina många öar är det en populär sjö för dagsturer eller för den som vill tälta.

– Vattnet är så klart och siktdjupet är flera meter, säger Julia entusiastiskt. 

Vad är det bästa med kajakpaddlingen?
– Närheten till naturen och att det är lättillgängligt. Det är så rofyllt att ge sig ut och paddla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!