På upptäcksfärd bland minnen

Mjölbykonstnären Dani Slipicevics målningar skildrar privata minnen från en barndom på Balkan. Nu visas de i Norrköping.

12 januari 2009 00:00

I en av Dani Slipicevics målningar på Galleri Kronan uppfattar man konturerna av den berömda bron i Mostar. Byggnadsverket från 1566 förstördes när en kroatisk stridsvagn besköt det i november 1993. Slipicevic föddes i staden vid floden Neretva, men betonar att målningen inte är en kommentar till kriget på Balkan.

- Jag vill inte att den ska förknippas med kriget. I stället handlar det om något privat. Mina egna minnen från barndomen, säger han.

Det är också den röda tråd som löper genom utställningen som heter "I retur".

Ensam hund

- Jag återskapar platser och landskap som jag kommer ihåg från det att jag var yngre. Men jag har inte använt mig av fotografier och förlagor, förklarar han och ser ut över målningarna i utställningslokalen.

De innehåller olika figurativa element, men är också expressionistiska och färgmättade.

- Jag har inga favoritfärger, utan ser dem helt enkelt som verktyg, förklarar han.

Målningarna är till största delen gjorda under förra året och ett återkommande inslag är en hund.

- Den dök upp för några år sedan. Och jag tror att det har att göra med alla husdjur som blev kvar i Mostar när folk gav sig av. Det var omöjligt att få med sig allt, så katter och hundar övergavs, säger han och pekar mot ett hörn på en målning. Mot en skugglik och melankolisk färgfläck intill ramkanten - en hund, och den verkar mycket ensam.

- Målningen heter "Farmors hus". Och det föreställer min farmors hus. Det fins inte kvar längre, så jag har återskapat det, säger han och förklarar att målandet är på sätt och vis en upptäcktsfärd i det inre.

- Många gånger kan det röra sig om något undermedvetet. Man upptäcker saker som återkommer i målningarna. Det vore dumt att inte ta till vara sådant som poppar upp, säger han och förklarar att det också bidrar till en känsla av att bli hemtam i sin egen konst.

Bildlärare i Mantorp

Det expressionistiska draget understryker något hastigt, som ger intrycket av att fånga något i flykten.

- Det betyder inte att jag alltid arbetar snabbt. Det kan ta ett par månader att bli färdig med en målning. Men jag har alltid flera på gång samtidigt, berättar han.

Dani Slipicevic arbetar också som bildlärare på Vifolkaskolan i Mantorp och tidschemat sätter ramarna för den konstnärliga verksamheten.

Dessutom är han ordförande i Mjölby konstförening, som driver Galleri Kraftverk.

- Det brukar bli ett par, tre utställningar om året. Både separat- och samlingsutställningar, säger han.

Utställningen på Galleri Kronan i Norrköping pågår fram till den 25 januari. Den recenseras i morgon onsdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!