Högt på berget Lidberget, med utsikt över Vättern ligger Övralid. Det hem Verner von Heidenstam själv ritade och lät uppföra 1925. Nationalskalden avled 1940 och ligger begravd, ett stenkast från huset, med Vättern nedanför.
Under sommaren sker dagligen guidade visningar. PG Andersson har varit intendent och guide på Övralid i 14 år. Han berättar att det i första hand var själva platsen som intresserade honom när han fick förfrågan att komma till Övralid.
– Jag hade guidat i Vadstena i tio år och var lite nyfiken på den utmaningen att visa samma ställe om och om och om igen. Jag upptäckte då att det aldrig tar slut, det är varierande hela tiden.
Han exemplifierar det med den nya boken "Ett hemligt liv" av Martin Kylhammar. Som kastar nytt ljus på fakta om livet på Övralid. Där finns en mängd med hittills oupptäckta dagboksanteckningar och brev mellan Kate Bang och Heidenstam, men även med hennes vänner och väninnor. Hon var sammanboende med Verner von Heidenstam på Övralid mellan 1925 och 1937.
– Där framkommer en massa saker som vi inte hade en aning om.
Besökare som kommer till Övralid är pålästa i varierande grad. En del är väl bevandrade och då blir guidningarna mer av en dialog, som PG Andersson beskriver rollen som guide. Sedan finns de som inte har en aning om var de hamnat. De har åkt förbi och sett vägskylten med kringlan och skylten med café, vill bara titta en liten sväng för att se på själva byggnaden. Men där intresset växer under vandringen runt om i huset. Det svåra är att guida gäster när en grupp består av varierade kunskaper från noll till hundra.
– Då ska man försöka få ihop det där och det kan vara svårt ibland. Så alla får ut något av guidningen.
Återvänder man ut på Riksväg 50 och ytterligare en bit norrut landar man strax i Medevi med sin brunn. Grundat i slutet på 1600-talet med en hälsobrunn som centrum kan man idag ta del av ställets historia. Aktiviteterna drar igång i och med midsommar. Medevi Brunn AB driver i dag verksamheten som innefattar hotell, konferens och vandrarhem. Med värdshus, Schweizeri och festvåningsverksamhet.
Nina Glimvall är vd på Medevi Brunn sedan drygt ett år tillbaka och berättar om säsongen på brunnsorten:
– Upptakten är midsommarafton, då vi har vårat stora firande där det brukar vara ett antal tusen människor som kommer hit. Det är själva avstampet för säsongen.
Hon berättar att många människor kommer till Medevi Brunn för att starta sin semester där, som en upptakt. Då man under några dagar varvar ner med aktiviteter som läsandet av en god bok, promenader, bubbelpool och insupandet av den historiska miljön. I den omgivningen kan man lyssna på Medevi Brunnsorkester live. Mycket kretsar under sju sommarveckor kring musiken då orkestern ger 165 konserter. Vidare kan man spela historiskt kägelspel, paddla kajak, äta gott och gå den klassiska Grötlunken. Allt med mobiltelefonen utom räckhåll.
Nina Glimvall betonar även att själva miljön spelar en huvudroll, att Medevi är unikt i Sverige på de byggnader som finns, exteriört som interiört.
– Det finns inget i hela Sverige som har den helheten som finns här. Sedan kan du naturligtvis gå ner och dricka brunn, gå till Schweizeriet för att ta något att äta, säger hon men framhåller att uppleva Medevi Brunn är en upplevelse av själva varat. Eller som Wärdshusets kökschef Jürgen Grossman uttrycker det:
– Att komma hit ger ett omedelbart lugn.