Ridskolan i Överum tar emot uppsagda barn

Överums Hästsportförening gör sig återigen redo att ta emot barn som inte kan rida kvar på sin gamla ridskola, denna gång från Åtvidaberg.

Malin Haller är ridskolechef i Överum, som får ett tillskott av elever från Åtvidabergs kommun i höst.

Malin Haller är ridskolechef i Överum, som får ett tillskott av elever från Åtvidabergs kommun i höst.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Överum2022-05-04 08:00

Flera gånger de senaste åren har ridskolan i Överum fått ta emot elever från andra ridskolor, som dragit ner eller slagit igen. Först var det en ridskola i Valdemarsvik som stängde. De flesta av de eleverna började i Söderköping, men några från Ringarum och Gusum valde Överum i stället.

När Åtvidabergs kommun sålde Vrånghult 2018 fick Överum ta emot en del ryttare som ridit där, och sedan ytterligare några när ridskolan la ner våren 2020.

Även ridskolan Hästlyckan i Målbäck, Åtvidaberg, fick elever från Vrånghult. Men nu tvingas Hästlyckan dra ner på antalet elever och har sagt upp närmare 50 barn från och med i höst. Det är de yngsta eleverna som berörs, eftersom de kräver mest hjälp och de minsta ponnyerna börjar nå pensionsålder.

– Det är jättetråkigt, men vi måste dra i handbromsen nu och också tänka på vår egen hälsa, säger Helena Johansson till Corren.

Hon driver verksamheten ihop med sin syster, Jessica Johansson. Båda har andra heltidsjobb vid sidan av.

undefined
Överums ridskola.

Malin Haller, ridskolechef i Överum, säger att de ska försöka få plats med alla från Hästlyckan som vill rida hos dem i höst. Hittills är det runt 25 som har hört av sig.

– Det finns tider på eftermiddagen. Sedan får vi försöka stuva om lite i grupperna, men det gäller att de kan när vi kan. Söndagarna skulle man också kunna öka på. Det är bara barnridning där i dag.

Hon hoppas att alla barn som vill rida i Överum hör av sig redan nu, så att klubben hinner anställa den personal som behövs.

– Hör de av sig i augusti, är det ju kört.

Malin tycker att Åtvidabergs kommun kunde ge de drabbade barnen någon form av fritidspeng, när de inte längre har möjlighet att rida på hemorten.

Överum har ordnat ett kösystem för de elever som har sagts upp från Hästlyckan, eftersom de fortfarande rider kvar där. Ambitionen är annars att inte ha någon kö till vanliga lektioner, utan försöka pussla in alla som vill.

– Däremot har vi kö på hoppträningen, men det beror på att vi har begränsat med hästar. Till barnridningen är det också kö, men inte till vanliga lektioner, säger Malin.

Hon ser en risk att eleverna tröttnar, om de måste stå i kö för att rida lektion. Det är också svårt för dem om andra i klassen rider, men de själva inte ens får börja.

Ridskolan i Överum har 150 uppsittningar i veckan, vilket inte är detsamma som antalet elever, då vissa rider två gånger i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!