Lär ut hur man fotar på youtube

Han bor mitt i idyllen, där den krokiga grusvägen korsar Lillån och där slätt möter skogsdungar och beteshagar. Där tar Niklas Virsén lika fantastiska naturbilder som i italienska Dolomiterna eller i Kenya. Och på youtube lär han ut hur man gör.

Foto: Susanne Hasselqvist

ÖSTRA TOLLSTAD2017-08-27 12:00

– Anledningen till att jag tar bra bilder i dag är att jag har tagit så mycket bilder i mitt närområde, säger han. Det är så man utvecklas.

Han förklarar: den som bara tar vackra bilder från sina resor får ofta inget annat än en sorts vykort, såna som vem som helst kan ta.

– I sin vardagsmiljö kan man skapa det speciella, det kreativa, det spännande – och utveckla förmågan att se detaljerna, ljuset och stämningen. Den förmågan tar man sedan med sig vidare.

Vem som helst kan ta EN bra bild, menar Niklas Virsén, men det betyder inte att man är fotograf. En proffsfotograf måste kunna ta bra bilder hela tiden, även när ljuset är urdåligt och förutsättningarna usla.

– För att bli fotograf krävs det tid och kunskap, säger han. Man måste hänge sig. Kunna ligga en halvtimme vid en blomma och vänta på att ljuset blir perfekt.

Vilka är dina bästa fototips?

– Först och främst: gå en bra kurs för att lära dig grunderna. Tekniken ska sitta i ryggraden.

Så gjorde du inte själv?

– Nej. Och jag hade kunnat spara så enormt mycket tid om jag hade gjort det!

– Det är först när grunderna sitter som det är dags att börja experimentera med ljus, vinklar och liknande. Och nummer tre: visa upp dina verk, ta vara på både positiv och negativ kritik som lär dig tänka kritiskt på de egna bilderna.

Niklas Virsén gillar att lära ut. Han jobbar som reseledare på Wild Nature Fotoresor tillsammans med några av Sveriges mest kända naturfotografer, han har vunnit fototävlingar och han har egna kurser och workshops.

Egentligen är han arkeolog. Det var under studietiden i Visby som han fick låna den där kompaktkameran, starten på ett nytt intresse.

– Jag upptäckte att jag verkligen gillade att plåta i naturen. När jag pluggade till min masterexamen i Uppsala tillbringade jag många tidiga morgnar i de närliggande naturreservaten.

Väl hemkommen till Linköping insåg han att det inte fanns några arkeologjobb, så han bytte bana och blev it-tekniker. I dag jobbar han på Tekniska verken i Linköping.

Att han skulle kunna bli fotograf på heltid fanns inte på kartan.

– Jag jobbar så mycket jag hinner och kan med fotograferingen vid sidan om. Det är väldigt få som kan försörja sig helt och hållet på naturfoto, och det är först de senaste tre-fyra åren jag har insett att det kan bli så, med reseguidningarna, kurser och workshops.

Det allra senaste är hans nya youtubekanal med tips om om allt som har med naturfoto att göra.

– Jag vill inspirera och lära ut, säger han, jag berättar om mina resor och ger tips om photoshop och fotoprylar. Jag är först i Sverige, så vitt jag vet, ingen annan professionell naturfotograf använder youtube på det sättet.

Kanalen växer för varje dag och planen är att hårdsatsa på den.

– Jag känner mig som en pionjär. På tre veckor har jag fått 400 prenumeranter, och jag tror att jag har alla chanser att nå en ny, stor målgrupp. En utmaning som tar tid och kräver kunskap, men det är väldigt kul att visa upp vad jag jobbar med!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!