Vindkraftpark Långgrund kan skapa 300 arbetstillfällen

Sörmland har jättestort underskott av el. Det är ett av skälen till att spanska Iberdrola vill investera i vindkraftparken Långgrund, som kan skapa uppemot 300 jobb.

Iberdrolas Fredrik Ståhle säger att behovet av förnybar energi överväger när det gäller havsbaserade vindkraftparken Långgrund i havsbandet till Sörmland.

Iberdrolas Fredrik Ståhle säger att behovet av förnybar energi överväger när det gäller havsbaserade vindkraftparken Långgrund i havsbandet till Sörmland.

Foto: Magnus Grimstedt

Östra Sörmland2023-09-24 19:26

Spanska storföretaget Iberdrola investerar i förnybar elproduktion bland annat i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Svea vind offshore, som driver vindkraftprojektet Långgrund, har inlett ett samarbete med Iberdrola, som ägs av aktieägare, de största är Qatar investment, amerikanska fonden Blackrock och norska centralbanken.

Kritik har framförts om Qatars roll. Men de har ingen styrelsepost och därmed ingen påverkan hur företaget styrs, enligt Fredrik Ståhle, Iberdrolas Sverigechef.

Vindkraftprojektet är nu inne i ett avgörande skede. Kommunpolitikerna i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Norrköping, Söderköping ska under hösten säga sitt. Säger en kommun nej (kommunalt veto) måste Svea vind göra ett omtag och det tar tid och kraft.

Dessutom ska mark- och miljödomstolen också besluta.

Ett steg att blidka kommunerna gjorde nyligen Svea vind när man meddelade att berörda kommuner ska kompenseras ekonomiskt. Kommunerna ska få dela på en liten del av eventuell vinst från vindkraftparken.

Men vad har Iberdrola för intresse i Långgrund? 

– Långgrund är utpekat som riksintresse (betydelsefullt område, reds anm) för vindbruk av Energimyndigheten och den här regionen har ett jättestort underskott av el. Vi ser möjligheten att vara med och bidra till det, svarar Fredrik Ståhle.

Det finns väl även ekonomiska intressen?

– Iberdrolas huvudsakliga intresse är att investera i förnybar kraftproduktion. De stora vinnarna är de som har de stora elbehoven (tex SSAB som ska ställa om sin stålproduktion till el, reds anm). Vår affärsidé är att bygga och äga långsiktigt, svarar Fredrik Ståhle.

Eventuell aktieutdelning stannar i Iberdrola Sverige "ja, som det ser ut idag", säger han.

Det blåser lätt vid gästhamnen i Oxelösund. Det är där vi stämt träff. Fredrik Ståhle assisteras av en kommunikatör från Svea vind, som lägger sig vinn om hur han ska framstå som bäst. En upplevelse av känslighet infinner sig.  

Naturskyddsföreningen har analyserat vilka områden längs Sveriges kust som är lämpliga för havsbaserad vindkraft eller som bör undvikas. Delar av Långgrund anser man ingår i "stoppförbud" och hela Långgrund ingår i vad Naturskyddsföreningen kallar "försiktigthetsområde". 

– Det är mindre än tre procent av projektområdet för Långgrund som överlappar de områden som Naturskyddsföreningen betraktar som stoppområde, uppger Per Edström, projektledare på Svea vind och fortsätter:

– Man ska observera att Naturskyddsföreningen anser att man bör undvika etableringar i de viktigaste födosöksområdena (för fåglar) vilket vi har tagit hänsyn till.

Fredrik Ståhle:

– Man ska dessutom komma ihåg att i ena vågskålen ligger enormt stort bidrag i förnybar kraftproduktion och det måste vi ta med när man gör en sån här avvägning.

Iberdrola har ekonomi att bygga den här anläggningen, förklarar Fredrik Ståhle. 167 vindsnurror högre än Eiffeltornet är en investering på 80-90 miljarder, fortsätter han. Byggtiden beräknas till två år och behöver drygt 300 årsarbeten och under drifttiden, beräknas till 30 år, kan vindkraftparken generera 200 årsarbeten, fortsätter han och hänvisar till en rapport från Svensk vindkraft.

Oxelösunds hamn kan spela en viktig roll med utskeppning av material.

Tio terawattimmar kan Långgrund producera, vilket ska jämföras med hela Sveriges elproduktion som är 100-140 terawattimmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!