Odlad gös kan ersätta torsk

Miljövänligt odlad gös och abborre kan finnas i butikerna om två år. Priset över disk kommer att vara ungefär samma som i dag.

ÖSTRA RYD2003-03-04 05:37

-- Vi vill ha 65 kronor kilot för gösen, vilket innebär att den kostar en dryg hundralapp i livsmedelsbutiken, säger Christer Wastesson på Hållingsby Gård i Östra Ryd utanför Norrköping.

Efter många år av forskning börjar Christer Wastesson se slutet på sitt arbete. I vår startar ett fullskaleprov på ett odlingssystem han och hans företag Östgös AB tagit fram vid Norra Finnö i Sankt Annas skärgård.

Odlingen kommer att fungera som en forskningsanläggning för miljöcertifiering av systemet, som kallas Greenfish.

Stor efterfrågan

I samarbetet ingår bland annat Östgös Legoodlarnas intresseförening och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Högskolan ska utveckla och dokumentera ett flödesschema för miljökonsekvensbeskrivning. Fiskeriverket och länsstyrelsen stöder projektet, som kostar en miljon kronor.

-- Det finns en stor efterfrågan på gös, och vi har avtal med en livsmedelskedja som ska sälja fisken i butikerna, säger han.

Christer Wastesson började odla regnbågslax i Gryts och Sankt Annas skärgård redan 1972. Men 1988 började han experimentera med torrfoder för att få fram Kravmärkt gös. När han köpte Hållingsby gård i mitten av 90-talet blev det forskning på heltid. Totalt har han satsat 5,5 miljoner kronor på en fiskodling som väntas revolutionera branschen.

Finansiärer söks

-- Nu pågår förhandlingar med andra finansiärer, eftersom det är mycket pengar som återstår innan projektet är i hamn.

I ladugården i Östra Ryd har han en provanläggning med flera bassänger där gös och abborre kan simma i 22-gradigt bräckt vatten. För nära två år sedan planterades rommen in, och i dag väger gösen mellan tre och fyra kilo.

-- Gösen har vuxit rekordsnabbt. I vilt tillstånd hade den bara vägt omkring 300 gram, säger Christer Wastesson.

När fiskodlingarna kommer igång kommer gösen naturligtvis inte att växa lika snabbt som i Wastessons lada. Efter att sättfisken föds upp vid SSAB:s järnverk i Oxelösund, där spillvärmen som i dag går rätt ut i havet utnyttjas, ska den odlas vidare hos yrkesfiskare i skärgården. Hittills har 35 skärgårdsbor anmält intresse för att anlägga fisk-odlingar för gös och abborre.

50 fiskodlingar

-- Målsättningen är att få fram 50 självständiga anläggningar som varje år ska föda upp 30 ton gös och abborre var. Jag tror inte att det kommer att bli några problem att få in fler odlare, säger Mats Emilsson, som är ordförande i Östgös Legoodlares intresseförening.

Efter omkring 14 månader i odlingen är fisken klar för slakt. Abborren väger då ungefär 300 gram och gösen drygt ett kilo. Totalt ska 1 500 ton gös produceras vid anläggningarna i östgötaskärgården.

Mats Emilsson anser att den nya näringsgrenen är viktig för en levande skärgård. Det kustnära fisket har under flera år gått dåligt, och det nya odlingssystemet för gös och abborre bäddar därför för en bättre inkomst och ett hållbart ekologiskt vattenbruk.

-- Det blir dessutom ett kunskapslyft för skärgårdsborna. Medlemmarna kommer att utbildas i fiskbiologi, odlingsteknik och företagsekonomi, vilket är en viktig del i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!