Läs allt vi publicerat om vildsvin: TEMA Vildsvin
Vi är på Boda utanför Östra Ryd där företaget Mamima Jakt bedriver verksamhet med en hundträningsanläggning och vildsvinsavel. En verksamhet Lars Schepler startade för sex år sedan och som bara växer. Förra året kom 700 jakthundar av olika raser hit för att lära sig möta vildsvin. I sammanlagt 300 hektar har företaget sex träningshägn och två diplomhägn (alla mellan två och sex hektar stora) i Sveriges största anläggning.
Mental kamp
– En allt större vildsvinsstam ställer stora krav även på hundarna, säger Lars Schepler.
Springa efter ett villebråd kan vilken hund som helst göra.
– Hundar är ungefär som unga människor. När de jagar i flock är de tuffa men ensamma är de inte så tuffa längre. Ett vildsvin beter sig inte riktigt som annat vilt utan kan plötsligt stanna upp och stå stilla. Det kan göra en jagande hund osäker och det blir en mental kamp. Det vi gör här är att bygga upp hundarnas mentalitet.
Inskolning
Hunden måste lära sig läsa grisarnas beteende och en nyanländ hund till Boda får börja med lättare grisar (dock endast galtar). Precis som andra djur är vildsvin personligheter. En del är lugna, andra mer vilda och aggressiva. På Boda går de två och två i träningshägnen och byts ut varefter de blir för vana vid människor och hundar.
Efter ett första möte med grisarna blir tränande hund lätt lite uppjagad och tas in för vila en stund innan den släpps på nytt i hägnet. Vid senare besök på Boda får den känna på nästa hägn med en annan sorts vildsvin.
Vid Correns besök är Jann Kleffner från Färingsö på Boda med sin blandrashund Molly som snabbt fattar galoppen och far iväg i rena slalomåket mellan granarna.
– Jag har varit här förut med andra hundar, men det är första gången för Molly, berättar Jann.
Instängsling
Jann som kommer från Tyskland berättar om vildsvinens framryckning i Tyskland där man har större problem med djuren än vad vi har i Sverige. Det fins beräkningar på 6 000 vildsvin bara i Berlin! Även tyskarna försöker kraftsamla för att möta vildsvinen och reducera stammen.
I Sverige frågar sig Djurens Rätt om det verkligen är nödvändigt att reducera vildsvinsstammen och göra det genom avskjutning, så som Jägarförbundet, LRF, och Länsstyrelsen Östergötland sagt att man vill.
– Instängsling kanske är ett bättre alternativ och det skyddar ju andra djur också, säger ordföranden Thomas Koskela vid en uppringning.
Generellt är Djurens Rätt emot all jakt och anser att naturen bäst reglerar sig själv, jakt orsakar lidande och död för djuren.
Mot det står cirka 260 000 personer bara i Sverige som har jakt som fritidsintresse eller som en del i sin försörjning och fler med dem anser att vildsvinsstammen vuxit sig på tok för stor.