Vilda katter hittade under container

150 000. Det är så många vilda katter som Fiahemmet i Norrköping räknar med att det finns i Sverige idag. Och nyligen hittades sex stycken under en containter i Östra Husby.

Alla kattungar som hittades vid återvinningen har fått namn som börjar på bokstaven Ö. Här är Östen.

Alla kattungar som hittades vid återvinningen har fått namn som börjar på bokstaven Ö. Här är Östen.

Foto: Jessica Edeson

Östra Husby2019-08-08 20:00

Det var Per Hellsten, som arbetar på Returpunkten i Östra Husby, som en dag i slutet av juli hittade några av katterna under en gipscontainer.

– Jag såg dem i hörnet av containern. Jag trodde först att det var en råtta för jag såg bara att det rörde sig, och sen smög jag dit lite senare och såg en kattunge, och sen efter några timmar så såg jag ytterligare två stycken. Det var tre kattungar och mamman som vi hittade först, säger Per Hellsten.

Pers kollega, Kent Filipsson, var med när de skulle försöka fånga in kattungarna när containern behövde lyftas.

– De försökte smita hela tiden och krypa under de andra containrarna, så vi hade ett stort nät som de sprang in i, säger han.

Redan förra året uppmärksammade de som lyfter containrarna att det fanns katter på återvinningen.

– Vi har sett katter men vi har ju trott att de har bott i närheten, men det här var ju vilda katter. Troligtvis har de bott i rishögen här hela tiden, det finns mycket skogsmöss i den, men sedan hämtades ju riset och då smet de nog över till containern, säger Kent Filipsson.

Totalt hittades sex katter, tre kattungar och två hanar och en hona, som senare flyttades till Fiahemmet i Norrköping.

– Det finns 150 000 vilda katter i Sverige, idag. Det är ett stort problem, det är ett av de största djurproblemen vi har i Sverige, att katter släpps ut och förvildas, säger Inger Ydrenius, ordförande på Fiahemmet.

I dag finns det över trettio katter som bor på Fiahemmet.

– Det var en person som ringde från Returpunkten i Östra Husby efter att det uppdagats att det fanns katter där och funderade på hur de skulle göra med dem. Att de låg och tryckte vid just en container tyder på att mamman har lagt dem där, säger Inger Ydrenius.

Och de två kattungarna som först hittades och fångades in i nätet tog Inger med sig hem.

– De var 6–7 veckor och vägde 600 gram styck.

Men nu bor de alltså på Fiahemmet för att växa till sig och sedan flytta till rätt ägare.

– Vi säljer mellan 250 till 300 katter om året, och det är så många katter som vi kan ta in varje år.

På sommaren är det också vanligare att det kommer in fler katter till Fiahemmet.

– Det är många som har sommarkatter och som sedan lämnar sommarstugan och katten. Vi upplever också att allt fler katter vanvårdas. De katter som är födda i maj börjar nu att röra på sig och kommer fram i månadsskiftet juli–augusti om de inte har blivit hittade innan, säger Inger Ydrenius.

Inger Ydrenius har engagerat sig ideellt i Fiahemmet i femton år.

– Vi samarbetar med socialförvaltningen och länsstyrelsen. Sedan är det också många som ringer till oss och tipsar oss om katter, så vi har många som vi hjälper.

Inger räknar med att en honkatt kan bli dräktig med tre kullar per år, vilket i snitt ger omkring femton kattungar per år. Det innebär att en honkatt kan föda upp emot 140 kattungar under sitt liv. Det är specifikt södra Östergötland som sticker ut när de kartlägger var flest katter kommer ifrån.

– Jag vet faktiskt inte varför det är så. Men faktum är att har man inte råd så ska man inte ha en katt. Man ska som kattägare helst ha en försäkring och man ska kastrera katten. Det är viktigt att man tänker efter – före, säger Inger Ydrenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om