Östgötapendeln slutar köra till Jönköping

Från och med 1 juni 2015 kan man inte längre åka med Östgötapendeln till Jönköping och Nässjö. Antalet resande på sträckan är för få.

15 mars 2014 10:17

– Våra vänner i Jönköping tycker inte att det finns anledning att köra genomgående trafik utan kommer att köra med sitt eget tågsystem till Tranås och vända där. Och det råder samsyn mellan dem och oss i det här fallet, säger Östgötatrafikens vd Paul Håkansson.

Östgötapendeln är ett samarbete mellan Östgötatrafiken och Jönköpings Länstrafik. Trafiken till och från Jönköping startade 2010.

I dag avgår ett tåg i timmen från Norrköping respektive Jönköping alla vardagar från klockan 06.00 till 21.00. Även under helgerna finns många avgångar på sträckan. Pendeln trafikerar Norrköping, Linköping, Mjölby, Tranås, Nässjö och Jönköping.

Den 1 juni 2015 träder ett nytt samarbetsavtal i kraft mellan huvudmännen landstinget i Östergötland och landstinget i Jönköpings län. Planen där är alltså att Östgötapendeln vänder i Tranås och resande mellan Tranås och Jönköping byter till det tåg som Jönköpings länstrafik kommer att trafikera på den sträckan.

De resande är få, enligt Paul Håkansson.

– Antalet regelbundna pendlare har varit nästan obefintligt. Enstaka resenärer reser enstaka dagar i veckan. På kortare sträckor närmare länsgränsen är det lite fler, men även där handlar det om en oerhört liten grupp.

Samarbetsavtalet mellan länen ska klubbas av politikerna i respektive landsting. Men enligt Paul Håkansson råder det enighet om att Östgötapendelns turer till Jönköping ska dras in.

– De reaktioner jag har fått från politiker i Östergötlands landsting är att de tycker det här blir jättebra, säger Paul Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!