Drygt 150 personer varslades på tisdagen om uppsägning vid IBM:s enhet i Östersund.
Det finns inte tillräcklig efterfrågan på de tjänster som produceras i Östersund, därför tvingas vi lägga ned verksamheten, säger IBM Sveriges informationschef Andris Zvejnieks.
Chockbeskedet till de anställda kommer bara tre månader efter det att IBM tog över verksamheten och de anställda i Östersund från Ericsson.
Under hösten har vi gjort en omfattande genomgång för att få en uppfattning om de framtida behoven av de tjänster som produceras i Östersund. Tyvärr så kommer det att ske en omfattande avveckling av de drifts- och utvecklingssystem, hos såväl myndigheter som företag, som sköts från Östersund. Därför ser vi ingen annan utväg än att lägga ner i Östersund. Det är ett beslut som helt vilar på affärsmässiga grunder, säger Andris Zvejnieks.
Senast i maj kommer verksamheten att upphöra.
Det är naturligtvis tufft att ge de anställda besked om att verksamheten ska läggas ned. Vi informerade de anställda om att varsel om uppsägning läggs i dag tisdag och att förhandlingarna kommer att starta så snart som möjligt. De anställda har som längst sex månaders uppsägningstid, säger Andris Zvejnieks.
De anställda i Östersund svarar för support och programmering av olika administrativa system. I takt med att företag och myndigheter satsar på mer standardiserade system så väljer man att själva svara för det mesta av datasupporten.
Vi kommer att göra allt vi kan för att underlätta för de anställda i Östersund. Det är en duktig och kvalificerad personal som tvingas lämna sina arbeten, säger Andris Zvejnieks.
Beskedet om IBM:s nedläggning kom som en chock för fler än de anställda.
Ett otroligt trist och olustigt besked. Nu riskerar ytterligare 150 anställda sina jobb och det spär på en redan allvarlig situation på arbetsmarknaden, konstaterar Leif Persson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen i Östersund.