Skolan i Österstad är uppenbart hela ortens angelägenhet. En av förskolans större lokaler var proppfull när föräldrar, men även äldre ortsbor ställde bildningsnämndens ordförande Susanne Järnefjord, bildningschef Carl-Arne Rask och verksamhetschef Eva Svensson mot väggen.
Trion fick svara på många olika frågor och stundtals var tonen hätsk. Liksom föräldrarna till barn i Östra skolan frågar sig Österstadsborna varför just deras skola ska läggas ner.
-- Tänker du inte på att man urholkar landsbygden? Varför är det just på landsorten skolorna läggs ner? frågade en annan mötesdeltagare.
-- Det är en viktig aspekt (urholkningen) du tar upp, svarade Susanne Järnefjord. När vi ser på elevantalet är det just i ytterområdena, det vill säga på landet, elevantalet minskar.
En av mammorna hade flera argument mot en skolnedläggning. Hon hade kollat befolkningsstatistik och kommit fram till att Österstad har den lägsta befolkningsminskningen i Mo-tala kommun och det lägsta antalet pensionärer.
-- Statistiken talar för att detta är en ung expanderande tätort, påpekade hon.
Finns det möjlighet att ta emot flera elever i Motala om andra skolor läggs ner? und- rade någon.
-- I Dansäterskolan, som har ett lågt elevantal, finns plats för 64 elever till och Bergvallaskolan kan ta emot 50 elever, svarade Eva Svensson. Det finns inga tankar på förtätning i klasserna.
Hur stora klasser räknar man med i framtiden? var en annan fråga. Svaret blev att det rör sig om 25 elever i mellanstadieklasserna och omkring 30 på högstadiet.
Flera undrade vart personalen på Österstads skola tar vägen om den läggs ner. Svaret blev att det är en strävan att personalen i största möjliga mån följer med "sina" elever, men att man inte kan garantera att alla gör det.
Bildningsnämndens ekonomi och underskottet rönte flera frågor och kommentarer. Man fick veta att bildningsnämnden sparar 1,5 miljoner kr på att lägga ner skolan i Österstad
En upplysning från Susanne Järnefjord väckte upprördhet. Det var när hon avslöjade att bildningsnämnden inte fick det statsbidrag som den skulle ha haft till sin verksamhet. Den har gått in i kommunens totala verksamhet, efter ett beslut i kommunstyrelsen att man skulle se till var de behövdes bäst.
Var har de hamnat då? Kan kommunstyrelsen verkligen göra så här? var ett par av frågorna. Flera lät förstå att man skulle kräva ett svar från kommunstyrelsen.
Ett par av initiativtagarna till mötet ska kämpa vidare tillsammans med alla övriga föräldrar.
-- Vi tänker påpeka att Österstad är en stor skola i litet format, säger Jan Johansson. Skolan har en ovanligt utvecklad läs- och talpedagogik. Det händer mycket positivt. Ta till exempel novellmiddagen förra veckan.
Siw Flinck avslöjar att några föräldrar har kläckt en ny idé.
-- Vi ska uppvakta ledamöterna i bildningsnämnden en och en. Vi ska skriva och ringa och ge dem våra synpunkter. Kanske det händer något mera påtagligt också, vi får se.
En sak är säker: kampen för Österstads skola har bara börjat och Österstadsborna tänker inte ge sig.
Fortsättning följer...