- Man kan inte lägga ned en hel landsbygd till en besparing på 571 000 per år som kommunen tjänar på att inte ha någon skolverksamhet här, säger föräldern Tom Granath.
Föräldrarna på Österstads skola och förskola har sedan beskedet om nedläggningshotet samlats i fyra grupper för att påverka beslutsfattarna och göra egna konsekvensbeskrivningar av vad en nedläggning skulle innebära.
Förutom att de poängterar skolans värde för landsbygdens överlevnad och den uppskattade och lyckade pedagogiska verksamheten där förskolan är nära integrerad med skolan har de också tittat på de ekonomiska konsekvenserna av en nedläggning.
Vad sparar kommunen och vilka kostnader tillkommer istället?
De trycker på att även en tom skola kostar pengar. Enlig kommunala uträkningar kostar skolan om den står tom ändå en miljon kronor per år, det innebär att kommunen bara sparar 571 000 kronor om året om verksamheten avvecklas.
- Möjligheten att sälja skolan finns ju men finns det ingen skola här så blir inte lokalen speciellt attraktiv, konstaterar Tom Granath som ingått i föräldrarnas ekonomigrupp.
Men den stora kostnaden som föräldrarna räknat ut som kommer att skjuta i höjden är kostnaderna för skolskjutsar. För- äldrar till 60 av 66 elever har signalerat att de kommer att välja Dansätersskolan trots att Forn- åsa skola ligger närmare och som egentligen var tjänstemännens förslag till alternativskola.
Föräldrarna tog då saken i egna händer och gav den nuvarande skolskjutsleverantören Connex i uppdrag att räkna ut hur stor merkostnaden för skolskjutsarna skulle bli.
- Vi har beräknat att den ungefärliga kostnaden att köra eleverna vidare till Dansäterskolan i Borensberg skulle bli 1,8 miljoner kronor per år, säger Roland Gustafsson på Connex.
Detta kan jämföras med att skolskjutsarna till Österstads skola och förskola redan i dag uppgår 1,2 miljoner kronor per år.
- Det kostar alltså 1,8 miljoner i ökade skolskjutskostnader om skolan läggs ned, poängterar Tom Granath.
Biträdande skolchef Eva Svensson menar att liknande konsekvensbeskrivningarna inte görs förrän avvecklingsplanen för kommunens skolor är tagen.
- Och där är vi inte ännu, konstaterar Eva Svensson.
Med sin rapport hoppas nu föräldrar och personal att bildningsnämnden fått en saklig grund att stå på när beslutet om Österstads skola och förskola så småningom ska fattas.