Sjuksköterskor nobbar kirurgen

Universitetssjukhuset i Linköping tvingas stänga upp emot 160 av 620 vårdplatser i sommar. Till de värst drabbade hör den kirurgiska vårdavdelningen där rekryteringsproblem tyngt arbetsmiljön sedan hösten.

Foto: Peter Jigerström

Östergötlands län2013-07-05 09:00

Redan i februari tvingades vårdavdelningen för planerad och akut kirurgisk vård, 103/KAVA, att stänga vårdplatser för att ge personalen andrum.

Här har personalomsättningen alltid varit hög, avdelningen fungerar som plantskola för unga nyutbildade sjuksköterskor som ofta söker sig vidare inom ett år. Men under 2012 var antalet ovanligt högt, hela 26 sjuksköterskor valde att börja studera, söka andra arbetsuppgifter eller att helt lämna sjukhuset.

Förra sommaren innebar ytterligare ett trendbrott, det var ovanligt svårt att rekrytera vikarier. De pass som stod tomma kunde ordinarie personal täcka upp, men den tillfälliga lösningen blev med tiden ett permanent inslag. Under hösten 2012 tvingades många sjuksköterskor ta extrapass i stort sett varje helg.

I oktober kontaktades verksamhetscheferna av sjuksköterskan Rebecca Gustafsson, som är förtroendevald för Vårdförbundet på avdelning 103/KAVA. Hon överlämnade en riskanalys där konsekvenser av den oroväckande utvecklingen fanns listade.

– Vi såg en fara för minskad patientsäkerhet och utbränd personal. Våra åtgärdsförslag var att vårdplatser skulle stängas eller att nyrekryteringar skulle genomföras på något sätt, säger Rebecca Gustafsson.

Men verksamhetscheferna valde att fortsätta som vanligt. Och precis som förutspått blev patientflödet kraftigare än personalen kunde hantera.

En överbeläggning är enligt Socialstyrelsens definition en patient som skrivs in på en vårdplats som saknar fysisk utformning, utrustning eller bemanning för att säkerställa patientsäkerhet och arbetsmiljö.

– Det betyder att vi inte kan ta hand om patienten på korrekt sätt. Men vi gör ju det ändå, för vi vill inte att de ska bli lidande. Så det blir enormt stressigt, säger Rebecca Gustafsson.

I februari insåg verksamhetscheferna situationens allvar och stängde ett antal vårdplatser. Det innebär inte att människor upphör att bli sjuka. Senast i förra veckan tvingades man öppna samtliga sex stängda vårdplatser under ett dygn.

– Mina kolleger beskrev situationen som kaosartad. Många är trötta och känner att de inte riktigt kan släppa jobbet, säger Rebecca Gustafsson.

Vid mitten av juli kommer upp emot 15 av de 44 vårdplatser som normalt är öppna under sommaren att stängas, eftersom rekryteringen inte lyckats fullt ut. Delar av den planerade kirurgin flyttas över till Norrköping för att skapa avlastning. Kvar blir sju vårdplatser för planerade ingrepp på cancerpatienter och ett tjugotal för akuta patienter.

Conny Wallon, verksamhetschef på avdelning 103/KAVA, medger att han reagerade sent på varningssignalerna i höstas. Men han tycker att adekvata åtgärder nu satts in för att lösa problemen. Att stänga vårdplatser har varit ett sätt att säkra arbetsmiljön, men det har sitt pris.

– Är du kirurgpatient och vårdas på en annan avdelning, där man saknar de rätta kunskaperna, blir vården givetvis sämre. För att minska riskerna har vi tecknat samvårdsavtal med kvinnokliniken, urologen samt hand- och plastikkirurgiska kliniken, säger Conny Wallon.

I avtalen definieras vilka patienter som ska tas över, där upprättas gemensamma rutiner och personalen på avdelningarna får viss utbildning i vård av kirurgpatienter.

Målsättningen är att 103/KAVA så snart som möjligt ska kunna behandla sina egna patienter. Men för det krävs mer personal, som dessutom är villig att stanna längre än ett år.

– Vi vill attrahera sjuksköterskor genom att erbjuda betald vidareutbildning. Vår målsättning är att hälften ska ha en specialistutbildning. Vi får en kompetenshöjning på avdelningen samtidigt som sjuksköterskorna kan få mer i lön, säger Conny Wallon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!